Home Beenham 'Dutch oven' met lekkere groente

Beenham ‘Dutch oven’ met lekkere groente

Jan Linders - beenham dutch oven

Een 'Dutch oven' is een braadpan met pootjes. Door de pootjes is de braadpan makkelijk boven hete kolen te plaatsen, zodat je een idee van een oven krijgt. Sterrenkok René Brienen zet de braadpan op een BBQ om hetzelfde effect te creëren. Zo maakt u ook makkelijk zelf uw eigen 'Dutch oven' om de lekkerste BBQ gerechten te maken!

Ingrediënten voor de beenham:
  • 1 gare beenham
  • scheut olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn, naalden grof gehakt
  • 2 takjes tijm, takjes grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 1 courgette, in grove stukken
  • 1 aubergine, in grove stukken
  • 1 rode paprika, in grove stukken
  • 1 zakje voorgegaarde krielaardappeltjes
  • 1-2 eetlepels appelstroop
  • peper en zout

Werkwijze beenham 'Dutch oven' met lekkere groente
Steek de barbecue op tijd aan zodat deze goed warm is. Leg een aluminium bakschaal of ovenvaste koekenpan op de barbecue en doe er een scheut olijfolie in. Doe de rozemarijn, tijm, knoflook, courgette, aubergine, paprika en krielaardappeltjes erin en bak dit ca. 5-7 minuten al omscheppend op de barbecue. Doe het over in een gietijzeren pan en leg de beenham erop.

Bestrijk de beenham met appelstroop en bestrooi met peper en zout. Sluit de barbecue, maar doe geen deksel op de pan! Laat dit ca. 15 minuten door en door warm worden en licht roken. Neem hierna de beenham uit de pan en snijd hem in plakken. Doe de groente in een schaal en leg de plakken beenham erop. Bedruip met het bakvocht uit de pan.

 

Ingrediënten voor de perziken:
  • 4 rijpe perziken
  • 200 ml witte wijn
  • 100 gram suiken
  • 1 theelepel dragon
  • 2 vanillestokjes
  • 2 kaneelstokjes, in de lengte gehalveerd

Werkwijze warme perzik kaneel en vanille
Halveer de perziken en verwijder de pit. Snijd de vanillestokjes open en snijd ze doormidden. Breng de witte wijn met 50 gram suiker, dragon en een half vanillestokje aan de kook. Leg de halve perziken erin en laat deze 4-5 minuten zachtjes koken.

Haal de perziken eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal het vanillestokje eruit, maar bewaar deze. Voeg 50 gram suiker aan het kookvocht toe en breng dit terug aan de kook. Laat dit zachtjes tot een siroop inkoken.

Doe 2 halve perziken in een ovenvast schaaltje en steek er een half vanillestokje en half kaneelstokje in. Schenk er wat siroop over.

Zet de schaaltjes op de barbecue en laat eventueel een eucalyptustak op het rooster meesmeulen. Sluit de barbecue en laat de perziken nog 5-8 minuten op de barbecue garen. Hierna serveren met eventueel een bolletje roomijs. Schenk er nog wat siroop over.

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

ca. 714
Jan Linders

Culinaire beenham naturel

550 gram
099

Paprika rood

1 stuk
Bekijk aanbieding:
Paprika rood, geel of groen
059

Courgette

1 stuk
089

Aubergine

1 stuk
099

Rozemarijn

1 stuk
099

Tijm

1 stuk
129
Onze Trots

Appel-peer stroop

200 gram