Home Kerstrecepten Voorgerechten Dwars dur d’n Hof-soep met crostini en rode uicompote

Dwars dur d’n Hof-soep met crostini en rode uicompote

Dwars dur d'n Hofsoep - Jan Linders

Ingrediënten voor de soep
  • 30 gram boter
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakken
  • 1 winterwortel, fijngesneden
  • 1 prei, fijngesneden
  • 2 groentebouillon tabletten
  • 1 eetlepel selderij, fijngesneden 
  • 1 eetlepel bieslook, grof gesneden
  • 1 eetlepel bieslook, fijngesneden      
  • 1 eetlepel peterselie, fijngesneden
  • 3 blaadjes salie
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel tijm, fijngesneden 
  • 1 eetlepel rozemarijn, fijngesneden
  • 4 kleine (scharrel)eitjes
  • peper en zout
Ingrediënten voor de crostini
  • ½ stokbrood, in dunne plakken
  • 25 gram olijfolie
  • 300 gram rode ui, in reepjes
  • 1,5 glas rode wijn
  • scheut balsamicoazijn
  • 50 gram honing
  • 25 gram rietsuiker
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 75 gram geleisuiker
  • peper en zout

Werkwijze
Verhit de boter in een soeppan en bak de ui, knoflook en champignons 2-3 minuten. Voeg de wortel en prei toe en bak deze even mee. Schenk er 1 liter water bij en verkruimel de bouillontabletten erboven. Breng dit aan de kook en laat dit kort koken tot de groente beetgaar zijn.

Houd wat bieslook en peterselie achter om te garneren en voeg alle kruiden toe aan de soep. Breng op smaak met peper en zout. Pocheer de eitjes in net niet kokend water in ca. 3 minuten zodat ze mooi zacht blijven van binnen.

Rooster de plakken stokbrood krokant in de oven tot mooie crostini’s. Verhit 25 gram olijfolie in een pan en bak de ui op een matige warmtebron ca. 10 minuten. Blus af met de rode wijn en balsamicoazijn. Voeg de honing, rietsuiker, tijm en rozemarijn toe en laat 30 minuten zachtjes koken. Voeg de geleisuiker toe en kook 3 minuten door. Schenk het mengsel over in een kommetje en laat afkoelen.

Verdeel de soep over de borden en leg er een gepocheerd eitje in. Bestrooi met de achtergehouden bieslook en peterselie. Serveer de rode uicompote met de crostini bij de soep.


Belangrijkste boodschappen voor dit recept

399
Huiswijn

Biologische Huiswijn Rood 1 L

1000 mililiter
129
Jan Linders

Scharreleieren M

6 stuks
089

Rode uien

500 gram
ca. 079

Winterpeen los

1000 gram
099
Korengoud

Stokbrood wit 440 gram

1 stuk
ca. 028

Prei (per stuk)

285 gram