Home Kerstrecepten Nagerechten Gebakken ananas met rozemarijn en kaneel en kardemomijs

Gebakken ananas met rozemarijn, kaneel en kardemomijs

Gebakken ananas met rozemarijn - Jan Linders

Dit exotische toetje van sterrenkok Bas van Kranen brengt zeker feest op de tafel: gebakken ananas met bijzondere kardemomijs. Kardemom heeft een frisse smaak die doet denken aan munt en aromatisch en combineert goed met zoete ananas.

Voor de ananas
  • 1 ananas
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2-3 kaneelstokjes
  • 2 vanillestokjes, opengesneden
  • 15 kruidnagels
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram honing
  • 100 gram water
Voor de kardemomijs
  • 50 gram water
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 500 ml vanille roomijs 
Extra benodigdheden
  • ovenvaste pan of schaal   

Werkwijze
Snijd de boven- en onderkant van de ananas. Schil de ananas en steek de kern eruit. Mocht dit niet lukken, laat de kern dan zitten, zodat hij er later uit kan. Mocht de kern eruit zijn, vul deze dan op met rozemarijn, kaneelstokjes en vanillestokjes en steek de kruidnagels er aan de buitenkant rondom in. Verhit de roomboter in een pan en indien de kern nog in de ananas zit, bak dan eerst in rozemarijn, kaneelstokjes en vanillestokjes een paar minuten. Voeg dan pas de ananas toe en bak deze rondom mooi bruin. Voeg de honing en het water toe en laat dit mee warmen. Leg de ananas in een ovenvaste pan of schaal en schenk het kookvocht erbij. Gaar de ananas afgedekt 30-45 minuten in een voorverwarmde oven van 160˚C. 

Draai de ananas elke 10 minuten om en bedruip met het kookvocht. Hierna de ananas iets laten afkoelen en de vulling uit de kern verwijderen. Snijd de ananas in plakken en, als de kern er nog niet uit is, steek de kern uit de plakken ananas. Zeef het kookvocht en laat dit tot een siroop inkoken.

Laat het roomijs net zacht worden. Verwarm het water met de suiker en kardemompoeder tot alles is opgelost en schep dit door het zacht geworden roomijs. Zet het terug in de vriezer en laat het weer aanvriezen.

Verwarm voor het serveren de ananas in een oven van 100˚C en warm de siroop op. Verdeel de ananas over de borden en schenk er de siroop over. Schep er een mooie bol of quenelle (ovale vorm) kardemomijs naast.  

BiertipBiertip
Leffe Ruby, een robijnrood, verfrissend bier dat ontstaan is uit de unieke combinatie tussen het abdijbier, een fijne toets van hout en het delicate aroma van rode vruchten. 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

267
Hertog

Roomijs vanille

900 mililiter
169
Verstegen

Kaneel 10 g

10 gram
299
Verstegen

Vanillestokjes

1 gram
279
Verstegen

Kardemom Gemalen 32 g

32 gram
149
Verstegen

Kruidnagel 5 g

5 gram
139

Rozemarijn

1 stuk
219

Ananas

1 stuk