Home Streekgroente met vlees van de grill Hele kip met geroosterde aardappels en groente van de BBQ

Hele kip met geroosterde aardappelen en groente van de BBQ

Ingrediënten
  • 750 gram kleine vastkokende aardappeltjes
  • 2 grote winterwortels 
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote courgette
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s 
  • 1 citroen
  • 1 hele (scharrel)kip (ca. 1,2 kg)
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels grof zeezout
  • 4 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 100 ml witte wijn
  • peper en zout

Werkwijze
Verwarm de BBQ voor. Was de aardappeltjes en snijd ze in grove stukken. Schil de wortel en bleekselderij en snijd in grove stukken. Snijd de courgette in grove stukken. Pel de ui en knoflook en snijd de ui in parten en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika in grove stukken. Pers de citroen uit.

Schenk de olijfolie in een ovenvast schaaltje en zet deze op de barbecue. Verwarm de olijfolie en voeg het zeezout, knoflook, takjes tijm en rozemarijn toe en laat dit 5-10 minuten zachtjes trekken. Zeef de olie, breng op smaak met peper en zout en laat iets afkoelen. Wrijf de kip helemaal in met de olie, gebruik niet alles omdat je nog wat nodig hebt voor de groenten. Besprenkel met citroensap.

Verwarm een braadslede voor op de barbecue en leg de stukken aardappel, wortel, bleekselderij, courgette, ui en paprika erin. Schenk er de rest van het oliemengsel en citroensap over en meng het goed. Bestrooi met peper en zout. Leg de kip op de barbecue.

Rooster de kip en de groente 30-40 minuten op de barbecue tot de kip goudbruin is. Keer de kip regelmatig zodat alle kanten gelijkmatig bruin worden. Als het te hard gaat, kun je de kip op een rekje zetten zodat het minder hard in contact komt met het vuur van de barbecue. Bedruip de kip regelmatig met het kookvocht uit de braadslede en schep de aardappeltjes en groente af en toe door.

Steek een satéprikker in de kip, de kip is gaar als er helder vocht uitkomt. Verpak de kip in aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Giet de aardappeltjes en groente af, maar vang het bakvet op. Breng het bakvet terug aan de kook in een ovenvast schaaltje op de barbecue en schenk de witte wijn erbij. Laat de jus op de barbecue inkoken. Serveer de aardappeltjes met de groente in een schaal bij de kip en de jus.

Biertip
La Trappe Dubbel, een zacht aromatisch, karamelachtig bier met body en een volle smaak. 

WIjntip
Met aroma's van tropisch fruit, zachte boter en geroosterd hout, Indomita Gran Reserva Chardonnay


Te slecht weer voor de BBQ?
Dit recept kan ook in de oven bereid worden. Leg de stukken aardappel, wortel, bleekselderij, courgette, ui en paprika dan in een braadslede. Plaats er een rooster op en leg de kip hierop.

Verwarm de oven voor op 225 ˚C en schuif de braadslede met kip in de oven. Schakel de temperatuur terug naar 180 ˚C. Rooster de kip en de groenten 30-40 minuten tot de kip goudbruin is. Bedruip de kip regelmatig met het kookvocht uit de braadslede en schep de aardappeltjes en groente ook een keer door. 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

ca. 8 05
Jan Linders

Hele scharrelkip

1240 gram
1 49

Bleekselderij

1 stuk
0 89

Paprika rood

1 stuk
0 69

Winterpeen verpakt

1000 gram
0 69

Courgette

1 stuk
0 99

Rozemarijn

1 stuk
0 99

Tijm

1 stuk