Home Kerstrecepten Nagerechten Hemelse modder met bitterkoekjes en mandarijnentwist

Hemelse modder met bitterkoekjes, mandarijnentwist en een amandelkoekje

Hemelse modder met bitterkoekjes en mandarijnentwist - Jan Linders

Hemels lekker dit nagerecht van sterrenkok René Brienen. Echte hemelse modder wordt gewoon in onze eigen regio gemaakt! Bij de Veldweide in het Limburgse Sevenum staan de koeien maar vijftig meter van de plek waar hun melk wordt gebruikt om deze bijzondere chocolademousse met een hemelse smaak en luchtigheid te maken. Super vers dus. Niet voor niets is Hemelse modder verkozen tot Beste Product van het jaar 2015/2016!

Ingrediënten
  • 13 mandarijnen
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • ½ citroen, geraspt en uitgeperst
  • mandarijnenlikeur (optioneel)
  • 3 blaadjes gelatine
  • paar dennennaalden
  • 75 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 225 gram mascarpone
  • 10 bitterkoekjes, in stukjes
  • 85 gram geschaafde amandelen
  • 85 gram suiker
  • 20 gram boter
  • 20 gram roomboter, gesmolten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 10 gram water
  • rasp van 1 mandarijn
  • snufje zout
  • ½ bak Onze Trots hemelse modder à 500 gram
  • takje munt

Werkwijze
Pel 6 mandarijnen en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Verwarm de abrikozenjam met het sap van ½ citroen en een scheutje likeur en schep de mandarijnenpartjes erdoor. Zet het vuur uit en laat de mandarijnencompote in de pan afkoelen.

Week de gelatine minstens 10 minuten in ruim koud water. Pers 2 manadarijnen uit en breng dit sap met 1 eetlepel suiker en 1 theelepel citroenrasp aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes inkoken tot een siroop. Schenk het in een kommetje en laat de siroop afkoelen.

Pel 4 mandarijnen, snijd de partjes tussen de vliezen uit en vang het sap op. Zet de mandarijnenpartjes apart. Breng het mandarijnensap met een scheutje likeur en de dennennaalden aan de kook en haal van het vuur. Los de uitgeknepen blaadjes gelatine hierin op. Laat dit iets afkoelen.

Klop de slagroom met 1 zakje vanillesuiker stijf en klop in 2-3 tellen de mascarpone erdoor. Verwijder de dennennaalden en schenk het mandarijnensap over de mascarpone en schep dit maximaal 2 keer door, zodat het sap er als een twist doorheen zit. Zet de mandarijnentwist apart.

Schep het grootste deel van de bitterkoekjes door de hemelse modder met een scheutje van de mandarijnensiroop.

Meng de geschaafde amandelen met de suiker, bloem en 1 zakje vanillesuiker. Roer gesmolten boter, ei, water, mandarijnrasp en zout door het amandelmengsel. Laat het deeg even rusten.

Smeer een bakplaat in met boter. Leg hier, op ruime afstand van elkaar, kleine hoopjes van het amandelmengsel op. Druk ze plat en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 170˚C. Het is normaal als het tijdens het bakken uitvloeit.

Tip
Laat ze op de plaat afkoelen. Om allemaal gelijke koekjes te krijgen, kunnen de koekjes direct uit de oven met een steker gestoken worden. Laat de koekjes dan in het stekertje afkoelen. Als het koekje is afgekoeld kunnen de koekjes heel gemakkelijk uit het stekertje gehaald worden.  

Presentatie
Gebruik mooie glazen om het dessert in op te bouwen. Begin met de mandarijnencompote, vervolgens de hemelse modder en als laatste voorzichtig de mandarijnentwist zodat de oranje twist door de mascarpone zichtbaar blijft. Vervolgens de mandarijnenpartjes en de mandarijnensiroop. Strooi tot slot de rest van de bitterkoekjes erover en steek er een amandelkoekje in. Garneer eventueel met een takje munt.

WijntipWijntip
Offley Port, levendig aroma van rood fruit.

BiertipBiertip
Val Dieu Grand Cru, een complex bier met gebrande mout tonen en een zoet en zacht karakter.

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

339
Jan Linders

Geroosterde amandelen

175 gram
099
Perfekt

Bitterkoekjes

250 gram
199
Trentin

Mascarpone

250 gram
299
Onze Trots

Hemelse modder

500 mililiter
ca. 249

Mandarijnen los

1000 gram
117
g'woon

Abrikozen Halvajam 320 g

320 gram