Home Kerstrecepten Hoofdgerechten In bier gestoofd konijn

In bier gestoofd konijn met kerrie-koolraapfrieten en spruitjes

In bier gestoofd konijn - Jan Linders

Verrassend konijn: de smaak van het zuiden bereid met een twist. Sterrenkok René Brienen stooft de konijnenbouten in Hertog Jan Grand Prestige, een bijzonder bier dat ook wel gerstewijn wordt genoemd. Gaat u liever voor gemak? Kies dan Onze Trots konijn op Limburgse wijze: bereide konijnenbouten in een smakelijke saus.

Ingrediënten
  • 2 flesjes Hertog Jan Grand Prestige 
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 konijnenbouten
  • 100 gram spekblokjes
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 50 gram boter
  • 3 plakken ontbijtkoek, verkruimeld
  • 450 ml slagroom
  • 500 gram spruiten (groen en/of paars), schoongemaakt
  • 1 koolraap, geschild
  • 200 ml melk
  • 1 eetlepel kerriepoeder Masala
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • klontje boter
  • snufje nootmuskaat
 Extra benodigdheden
  • keukenmachine
  • huishoudfolie 
  

Werkwijze
Meng het bier, rode wijnazijn en laurierblaadjes en leg de konijnbouten hier minstens 4 uur in om te marineren.

Neem de konijnenbouten uit de marinade en dep ze droog. Bestrooi ze met peper en zout. Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes tot er vet vrijkomt. Voeg dan de uien toe en bak dit samen ca. 10 minuten. Neem het spekmengsel uit de pan en houd apart. Voeg de boter toe en bak de konijnenbouten rondom mooi bruin.

Zet de warmtebron lager, voeg het spekmengsel en de marinade toe. Laat dit ca. 45 minuten zachtjes stoven en voeg de laatste 10 minuten de ontbijtkoek toe. Haal de laurierblaadjes en de konijnbouten uit de pan en schenk er 250 ml slagroom bij. Laat dit even indikken en leg de konijnbouten weer terug in de pan.

Werkwijze koolraap en spruiten
Kook de spruitjes in water en een beetje zout beetgaar. Snijd de koolraap in dikke plakken en daarna in dikke frietvorm. Doe de restrerende slagroom, melk, kerriepoeder en een beetje zout in een kookpan en leg de koolraap erin. Kook ze ca. 8 minuten tot ze beetgaar zijn. Hierna uit het vocht scheppen en uit laten lekken.

Verhit de zonnebloemolie en bak de koolraapfriet, in delen, rondom goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Giet de spruiten af en schep er een klontje boter en nootmuskaat door.  

Presentatie
Leg een konijnenbout op een mooi bord en schenk de lekkere saus er half overheen. Leg er een paar koolraapfrieten en wat spruitjes op het bord erbij. Serveer de rest in een schaaltje los.

WijntipWijntip
Conte del Brigante Valpolicella ripasso, gemaakt van ingedroogde suikerrijke druiven, met een volle en krachtige smaak. Uitermate geschikt voor wildgerechten zoals konijn.

BiertipBiertip
Hertog Jan Grand Prestige, vol en rijp, zoet en bitter duidelijk te onderscheiden.

Wijntip

Voor als u écht wilt uitpakken...:

Wijntip
Conte del Brigante Amarone, de rijpe druiven voor deze wijn drogen 3 à 4 maanden onder de Italiaanse zon. Hiermee worden de fruitsmaken intens en vol. Subliem bij wild!

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

079
Perfekt

Rode wijnazijn

250 mililiter
108
Perfekt

Gesneden ontbijtkoek naturel

350 gram
ca. 349
Jan Linders

Ambachtelijk gerookte spekblokjes 250 gram

250 gram
095

Spruiten verpakt

500 gram
199
Bio+

Bio + koolraap

1 stuk
499
Hertog Jan

Grand Prestige Fles 75 cl

75 centiliter
ca. 719
Jan Linders

Konijnenbouten 4 op schaal

900 gram
085
Ok€

Kerriepoeder

48 gram