Home Kerstrecepten Hoofdgerechten Kalkoendij met salieboter

Kalkoen met salieboter, op een pureetje van bloemkool met geschaafde romanesco en kaassnippers

Kalkoen met salieboter - Jan Linders

Dé kerstklassieker: kalkoen zoals u nog nooit geproefd heeft. Heerlijke kalkoendijen op een pureetje van bloemkool. In plaats van bloemkoolpuree kunt u er ook gebakken bloemkoolroosjes met nootmuskaat bij serveren.


Voor de bloemkoolpuree 

  • ½  bloemkool, in kleine roosjes
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml melk
Voor de kalkoen 
  • 4 kalkoendijen (indien je liever vlees hebt zonder bot kan dit vervangen worden door kipdijfilet en kalkoenfilet)
  • 100 gram roomboter
  • ½  bloemkool, in kleine roosjes
  • rasp en sap van 1 citroen
  • paar takjes salie
  • ½ romanesco
  • een stukje belegen kaas 
Extra benodigdheden
  • dunschiller
  • grove rasp of kaasschaaf 

Werkwijze bloemkoolpuree
Breng de bloemkoolroosjes met de slagroom, melk en een beetje zout aan de kook. Om overkoken te voorkomen kun je in plaats van een deksel op de pan een stuk bakpapier op de bloemkool leggen. Kook de bloemkool in ca. 10 minuten gaar. Pureer de bloemkool in de keukenmachine en voeg zoveel kookvocht toe tot er een mooie egale puree ontstaat. Breng eventueel nog op smaak met zout. Houd de puree warm.

Werkwijze kalkoen met salieboter en gebakken bloemkool
Dep de kalkoen droog en bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak de kalkoen aan beide kanten bruin. Voeg de bloemkoolroosjes toe en bak deze mee. Bak dit op een matige warmtebron in ca. 8 minuten bijna gaar. Blus af met citroensap en -rasp. Sluit de pan. Smelt de restrerende boter met de takjes salie, laat een paar minuten op een matig vuur trekken. 

Presentatie
Schep op ieder bord een lepel bloemkoolpuree en trek er met een lepel een streep doorheen. Leg hier een kalkoendij op en schik er enkele gebakken bloemkoolroosjes naast. Schep de salieboter over de kalkoendij. Schaaf met een grove rasp of een kaasschaaf boven elk bord de romanesco, zodat er schaafsel op het bord valt. Strooi er tot slot een beetje geraspte kaas over.

WijntipWijntip
Domaine David Maudry Pouilly-fumé, met citrus-aroma en een sappige aanhoudende smaak.

BiertipBiertip
Karmeliet Tripel, verfijnd bier met een perfecte schuimkraag.

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

159
Melkan

Roomboter Ongezouten 225 g

225 gram
159

Bloemkool

1 stuk
099

Salie

15 gram
059

Citroenen

1 stuk
199

Romanesco

1 stuk
ca. 706
Onze Trots

Bio streekkaas belegen 50+

808.67 gram