Home Kerstrecepten Hoofdgerechten Gestoofde ijsbergsla met gepocheerd eitje en Hollandaise saus

Gestoofde ijsbergsla met gepocheerd eitje en Hollandaise saus

  • bijgerecht
  • 4
  • 50m

Werkwijze

Haal de blaadjes van de ijsbergsla. Smelt de boter in een grote koekenpan en stoof de ijsbergsla voorzichtig omscheppend tot de sla slap is. Breng op smaak met peper en zout en houdt de sla warm.

Breng een royale pan met water aan de kook en doe de azijn en wat zout erin en houdt het water tot net aan de kook. Breek de eitjes elk apart in een kopje. Roer door het water zodat er een kolk ontstaat en schenk er in één keer een ei uit een kopje in. Vouw de sliertjes om de eidooier en laat het ei 3-4 minuten garen. Schep het ei er met een schuimspaan uit, leg het even in ijswater zodat de garing stopt en daarna in warm water zodat het ei op temperatuur blijft. Maak zo de andere eieren ook.

Smelt de boter op een matige warmtebron. Schep de heldere boter eruit en laat de troebelige, wittige laag zitten. De heldere laag is geklaarde boter, die gaan we gebruiken voor de saus.

Breng de azijn met de peperkorrels, 2 eetlepels water en zout aan de kook en laat zachtjes 4 minuten koken. Breng een pan water aan de kook en zet hier een kom in die er precies in past zodat we de saus au bain-marie kunnen gaan bereiden. Klop de eidooiers met een eetlepel water los en schenk al kloppend het azijnmengsel erbij. Blijf kloppen tot de saus zich begint te binden. Klop niet te lang omdat de saus dan naar ei gaat smaken. Neem de kom uit de pan en klop de geklaarde boter er in delen door, blijf kloppen tot alle boter is opgenomen door de saus. Breng de saus op smaak met peper, zout en citroensap.

Verdeel de sla in 4-6 porties, leg er een gepocheerd ei op en schenk er een flinke portie saus over.

Tip: Weinig tijd? Gebruik kant-en-klare Hollandaise saus.

Tip: Verrijk de Hollandaise saus eventueel met mosterd en/of dragon.

Terug naar hoofdgerecht>


Ingrediënten

  • 1 krop ijsbergsla
  • 50 gram boter
  • flinke scheut azijn
  • 4-6 eitjes
  • 250 gram boter
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel peperkorrels, gekneusd
  • snufje zout
  • 4 eidooiers
  • ½ citroen, uitgeperst
  • peper en zout

+ Zet op mijn lijstje