Home Kerstrecepten Desserts Kerstdessert - vlaai

Vlaaitje van koekjesmousse, frambozen, cranberrycompote en tuille van cranberry

  • dessert
  • 4
  • 45m

Kerstdessert: vlaaitje met koekjesmousse

Werkwijze

Doe voor de compote de cranberries met citroenrasp, citroensap, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, tijm, kaneelstokje en suiker in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat dit zachtjes 10 minuten koken. Doe het over in een koude kom, haal het kaneelstokje eruit en laat 30 minuten afkoelen.

Verwarm voor de tuille de oven voor op 170˚C. Meng de geschaafde amandelen met de suiker, bloem en vanillesuiker. Roer boter, ei, water, cranberries en zout door het amandelmengsel. Laat het deeg even rusten. Smeer een bakplaat in met boter. Leg hierop kleine hoopjes van het beslag op ruime afstand van elkaar. Druk ze plat en bak ze 15 minuten de oven.

Schep ze onmiddellijk vanuit de oven van de plaat en leg ze over een bezemsteel of maak een andere vorm. Laat afkoelen. 

Bestrijk de vlaaivormpjes met frambozenjam. Schep een flinke lepel koekjesmousse met koekbodem en verdeel deze over de jam. Strijk mooi glad. Druk er frambozen in en schep er een lepel cranberrycompote op. Druk er een tuille in en garneer met een muntblaadje. Strooi wat poedersuiker over de vlaaitjes voor het échte kerstgevoel.

Tip van René Brienen

Soms zijn tuilles nog niet helemaal droog als ze uit de oven komen. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid in de ruimte. De tuilles laten zich dan niet vormen. Om dat te verhelpen, legt u de tuilles op bakpapier en zet u ze nog even in de magnetron. Doe dit met beleid door ze elke keer 15 seconden op de middelste stand van de magnetron te drogen tot ze droog genoeg zijn en u ze kunt vormen.

Wijntip

 

Petit Grain Muscat Saint Jean de Minervois: fruitige smaak van honing, kweepeer en abrikoos. Elementen van perzik, sinaasappelschil en kruiden.

Biertip

 

Boon Oude Kriek: Oude Kriek Boon wordt bereid door zure kersen (krieken) te laten gisten op 1 jaar oude Lambiek. Hierdoor ontstaat een zacht zure maar frisse Kriekenbier waarin de Lambiek duidelijk aanwezig is.

 

Volgend recept >


Ingrediënten

  • 4-6 tartelettes (vlaaivormpjes
    kant-en-klaar)
  • 2 eetlepels frambozenjam
  • 1-2 bakjes Onze Trots koekjesmousse
  • 125 gram verse frambozen
  • 4-6 blaadjes munt
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • poedersuiker voor de afwerking

Ingrediënten cranberrytuille

  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 70 gram suiker
  • 25 gram bloem
  • 10 gram vanillesuiker
  • 10 gram roomboter, gesmolten
  • 1 ei, losgeklopt
  • 10 ml water
  • 50 gram gedroogde cranberries,
    fijngehakt
  • snufje zout

Ingrediënten cranberrycompote

  • 150 gram cranberries
  • ½ citroen, schil geraspt en rest uitgeperst
  • ½ sinaasappel, schil geraspt en rest uitgeperst
  • blaadjes van 2 takjes tijm
  • 1 kaneelstokje
  • 75 gram suiker

+ Zet op mijn lijstje

Dit heeft u nodig

023
Ruf

Vanillesuiker 10x 8 gram

80 gram
099
Coppenrath

Zachte wiener torteletts 6 stuks

100 gram
169
Verstegen

Kaneel 10 g

10 gram
129

Tijm

1 stuk
100

Munt vers in pot

1 stuk
249
Qualino

Cranberries Licht Gezoet 175 g

175 gram
ca. 219

Handsinaasappel los

1000 gram
059

Citroenen

1 stuk
117
g'woon

Frambozen Halvajam 320 g

320 gram
299
Onze Trots

Limburgse koekjesmousse

500 mililiter
Bekijk aanbieding:
Onze Trots Streektoetjes