Home Kerstrecepten Hoofdgerechten Kersthoofdgerecht - kalkoen

Kalkoenfilet met rozemarijn en geroosterde groente

  • hoofdgerecht
  • 4
  • 45m

Kersthoofdgerecht: Kalkoenfilet met rozemarijn

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180˚C. Dep de kalkoenfilet droog en leg in een braadslede. Prik met een satéprikker in elke kalkoenfilet 4 gaatjes en maak met een mesje in elke kalkoenfilet 2 sneetjes. Steek in de gaatjes de tijm en rozemarijn en in het sneetje de knoflook. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de champignons, ui, prei, wortel en krieltjes er omheen. Meng de gemberpoeder, foelie, tijm, kardemom, peper en zout en strooi dit over de groente. Schenk de wijn erbij en schenk de gembersiroop over de kalkoen.

Zet dit 25 minuten in de oven tot de kalkoen goudbruin en gaar is. Tussendoor eenmaal de groente een keer omscheppen. Neem de kalkoen uit de braadslede en laat even rusten. Schep de groente en krieltjes in een schaal. Schenk het kookvocht in een pannetje en laat dit tot een jus even inkoken. Snijd de kalkoenfilet in plakken en leg ze op een schaal. Verdeel de groente eromheen en serveer de jus er apart bij.

Wijntip

 

Bourgogne Pinot Noir: rode wijn met een neus van rood fruit en een rond en fruitig, goed gebalanceerde smaak met een lange afdronk.

Biertip

 

Palm Amber: vlot drinkend amberkleurig bier van hoge gisting kenmerkt zich door lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid.

 

Volgend recept >


Ingrediënten

  • 2 kalkoenfilets (à 450 gram)
  • 4 takjes tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook
  • 250 gram champignons, in vieren
  • 2 uien, in parten
  • 1 prei, in dikke ringen
  • 1 winterwortel, in halve plakjes
  • 400 gram halve krieltjes in schil met
    rozemarijn (kant-en-klaar)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 1 theelepel gemalen tijm
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • peper en zout

+ Zet op mijn lijstje

Bijgerechten

Aardappeltjes met champignons en spek - kerst bijgerechtBij dit smaakvolle gerecht past een romig bijgerecht het beste. Zoals andijvierolletjes met spek en crunchy noten of gestoofde ijsbergsla met zelfgemaakte Hollandaisesaus. Liever andere aardappelen bij dit kerstgerecht? Dat kan: bekijk dan het bijgerecht aardappelen met champignons en spek.

Dit heeft u nodig

399
399
Palm

Amber bier

75 centiliter
Bekijk aanbieding:
Heel veel speciaal bieren
599
599
Bourgogne

Pinot Noir Vieilles Vignes Rood 0,75 L

750 mililiter
2.49 199
199

Paddenstoelen mix

200 gram
079

Champignons fijn

250 gram
ca. 069

Winterpeen los

1000 gram
139

Rozemarijn

1 stuk
129

Tijm

1 stuk
055

Prei

1 stuk
149
Sum & Sam

Gembersiroop

175 mililiter