Home Kerstrecepten Hoofdgerechten Kersthoofdgerecht - rollade

Varkensrollade met pruimen en katenspek

  • hoofdgerecht
  • 4
  • 60m

Kersthoofdgerecht: varkensrollade

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180˚C. Dep de varkensfilet droog en snijd hem overlangs net niet helemaal open. Leg hem tussen twee stukken huishoudfolie en sla hem iets platter (dit kan met de onderkant van een steelpan). Verwijder de folie en bestrooi de binnenkant met peper en zout.

Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en tijm al omscheppend ca. 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout en pureer dit in de keukenmachine. Voeg het ei en het broodkruim toe en pureer nog kort door. Schep de pruimen er door. Kook de wortel, sperziebonen en peultjes 3 minuten in water met een beetje zout. Hierna afgieten en uit laten lekken.

Leg een stuk huishoudfolie op het werkblad en leg hier dakpansgewijs de plakken katenspek op. Bestrijk dun met een deel van het pruimenmengsel. Leg de varkensfilet erop. Schep de wortel, sperziebonen en peultjes door de rest van het pruimenmengsel en strijk dit over de varkensfilet. Rol de varkensfilet strak op met behulp van de huishoudfolie en druk goed aan.

Smelt de boter in een koekenpan en leg de varkensfilet met de naad van het katenspek naar beneden in de pan. Schroei goed dicht en bak de rollade verder rondom goudbruin. Leg hem in een braadslede met het bakvet en gaar de rollade tot een kerntemperatuur van 65˚C. Afhankelijk van de uiteindelijke dikte van de rollade duurt dit ca. 30 minuten.

Tip van René Brienen

Bak de rollade aan zoals omschreven, maar verwarm de oven voor op 65˚C. Wikkel de goudbruine rollade in alumiumfolie en leg hem op een bakplaat in de oven. Bak de rollade op deze manier ca. 1 uur. Check na een uur of de rollade gaar is door met een breinaald of satéprikker in de rollade te prikken. Als het vocht dat eruit loop kleurloos is, is de rollade gaar.

Wijntip

 

Ultimo Passo Primitivo: een complexe, levendigere en vollere wijn met tonen van bramen, kersen en rijp fruit.

 

Biertip

 

Hertog Jan Bockbier: Seizoenbier van hoge gisting. Het heeft een uitgesproken hoppig karakter en de smaak is vol, romig en karamelachtig.

 

Volgend recept >


Ingrediënten

  • 1 varkensfilet (ca. 600 gram)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, in stukken
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • blaadjes van 2 takjes tijm
  • 250 gram gedroogde pruimen zonder pit, in stukjes
  • 1 eidooier
  • 50 gram broodkruim
  • ½ winterwortel, fijngesneden
  • 100 gram sperziebonen, fijngesneden
  • 100 gram peultjes, fijngesneden
  • 150 gram plakken katenspek (afdeling vleeswaren)
  • 50 gram boter
  • peper en zout

+ Zet op mijn lijstje

Bijgerechten

in bier gestoofde prei en wortel - kerst bijgerechtBij deze traditionele rollade met een twist serveert u natuurlijk ook traditionele bijgerechten met een twist! Bijvoorbeeld gegratineerde prei met paddenstoelen, in bier gestoofde prei en wortel of geroosterde pastinaak.

Dit heeft u nodig

097
Hertog Jan

Bockbier

30 centiliter
4.99 399
399
Ultimo Passo

Primitivo

750 mililiter
219
Jan Linders

Katenspek

120 gram
5.93 296
ca. 296
Jan Linders

Varkensfilet stuk

594 gram
Bekijk aanbieding:
Kalkoen, Rosbief of Varkenfilet
ca. 338

Sperziebonen los

1000 gram
ca. 069

Winterpeen los

1000 gram
249

Peulen verpakt

250 gram
299
Qualino

Pruimen Zonder Pit 250 g

250 gram