Home Kerstrecepten Hoofdgerechten Kersthoofdgerecht - kabeljauw

Meerval en kabeljauw met notenkorst en basilicum-pestosaus

  • hoofdgerecht
  • 4
  • 45m

Kersthoofdgerecht: Gerookte meerval met kabeljauw

Werkwijze

Dep de meerval droog, maak van elk twee filets van en bestrooi met peper en zout. Bak de meerval in de pan met een klontje boter of scheutje olie aan beide kanten 2 minuten tot de vis net goudbruin is. Maal de noten met de helft van de kaas en het ei en breng op smaak met peper en zout. Leg de meerval op een ingevette bakplaat en druk de notenkorst erop. Gratineer onder een hete grill tot het mooi goudbruin is. 

Pureer de druivenpitolie met de basilicum, peper en zout en schenk dit in een diepe koekenpan. Verwarm op een matige warmtebron en leg de kabeljauw erin. Dek af met aluminiumfolie en laat de kabeljauw in 20 minuten zacht garen, de kabeljauw mag nog een klein beetje glazig zijn van binnen. Neem ze uit de pan en leg ze op een bakplaat. Bestrooi met de resterende kaas en laat de kaas onder een hete grill net smelten. Doe de druivenpitolie waarin de kabeljauw is gegaard in een keukenmachine en voeg de pesto toe. Pureer tot een mooie groene saus en breng op smaak met peper en zout. 

Leg een stuk van de meerval op een bord en leg er een stuk kabeljauw op. Druk de lamellen van de kabeljauw iets uit elkaar. Schep er pestosaus over en garneer met basilicum.

Wijntip

 

Bovier & Fils Chablis: in de neus bloemige en licht rokerige aroma's. Smaak van steenfriet en mineralen met een zeer goede bite.

Biertip

 

Cornet Strong Oaked Blond: volmondige warme smaak en unieke vanilletoets, resultaat van snippers eikenhout die toegevoegd worden tijdens het brouwen.

 

Volgend recept >


Ingrediënten

  • 3 pakjes meerval (à 200 gram)
  • 3-4 kabeljauwhaasjes à 100-125 gram
  • 250 ml druivenpitolie
  • een handje basilicumblaadjes
  • 100 gram blanke hazelnoten
  • 100 gram geraspte Onze Trots streekkaas met basilicum
  • 1 ei
  • peper en zout

Ingrediënten basilicum-pestosaus

  • 2-3 volle eetlepels groene pesto
  • peper en zout

+ Zet op mijn lijstje

Bijgerechten

Gnocchi - kerst bijgerechtLekker bij dit kerstgerecht voor de visliefhebber: gepofte L'amuse trostomaatjes van onze teler uit het Limburgse Maasbree, gekaramelliseerde witlof met wit bier en gnocchi met salie. 

Dit heeft u nodig

179
Perfekt

Groene pesto 2x 90 gram

180 gram
395
Monini

Druivenpitolie 500 ml

500 mililiter
249

Gepelde hazelnoten

100 gram
2.19 199
ca. 199
Jan Linders

Meerval

200 gram
599
Jan Linders

Kabeljauwfilet

260 gram
7.33 619
ca. 619
Onze Trots

Bio streekkaas knoflook basilicum 50+

808.67 gram