Home Streekmaaltijd Asperges met kophaas en frisse tomaat
 

Asperges met kophaas en frisse tomaat

Kophaas met asperges en tomaat - Jan Linders

De kophaas is het voorste deel van de varkenhaas. Lekker mals en ideaal om saté van te maken. Maar ook in vele andere gerechten komt de kophaas geweldig tot zijn recht. Zoals in dit streekrecept met asperges uit het Limburgse Helden.

Ingrediënten
  • 1 kg witte asperges
  • 100 gram roomboter
  • scheut melk
  • 1 tl suiker
  • 4 kophaasjes
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 citroen, schil geraspt en citroen uitgeperst
  • peper en zout

Werkwijze

Schil de asperges tweemaal rondom. Snijd een stukje van de onderkant af. Doe de asperges in een ruime pan met een klont van de roomboter, melk, suiker, zout en voeg zoveel water toe dat de asperges net onder staan. Breng de asperges heel even flink aan de kook, haal de pan van de warmtebron en laat ze afgedekt 10 minuten rusten.
Bestrooi de kophaasjes met peper en zout. Bak of gril ze in 8-10 minuten rondom bruin en rosé. Leg ze op een plank en dek af met aluminiumfolie om te rusten.
Smelt de resterende roomboter en klop de citroenrasp en citroensap erdoor. Schep de kappertjes, tomaat en peterselie door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Schep de asperges met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over de borden. Snijd de kophaas in plakken, leg ze op de asperges en verdeel het olijvenmengsel erover. Schep de citroenboter erover. Lekker met risotto.


Belangrijkste boodschappen voor dit recept

ca. 649
Jan Linders

Kophaas 4 op schaal

650 gram
069

Peterselie

15 gram
199
Bio+

Bio-Citroenen 2 Stuks

2 stuks
ca. 019

Tomaten los (per stuk)

110 gram