Home Kerstrecepten Hoofdgerechten Krokante broodtaart met groentelaagjes en guacemole saus

Krokante broodtaart met groentelaagjes en guacamole saus

Krokante broodtaart met groentelaagjes - Jan Linders

Bijzondere broodtaart: een vegetarische verrassing boordevol groente, zoals wortel, courgette, aubergine, paprika, portobello en tomaatjes. Ontdek meer recepten van sterrenkok Jan Marrees.

Voor het brooddeeg
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 gram bloem, gezeefd
  • 5 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
  • 150 ml handwarm water
Voor de groentelaagjes
  • 1 winterwortel, geschild
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika, in brede repen
  • 2 portobello’s, in plakken
  • 125 gram kerstrostomaatjes
  • 4 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
  • 125 gram geraspte jonge kaas
Voor de guacamole saus
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ¼ theelepel kerriepoeder
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • snuf zout
  • 2 rijpe avocado’s, geschild en ontpit
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepel slagroom
Extra benodigdheden
  • keukenmachine
  • springvorm of vlaaivorm diameter 22 cm (of 4 kleinere vormen van ca. 10 cm doorsnede)

Werkwijze broodtaart
Verhit de olijfolie en bak de hele knoflook 4-5 minuten op een matige warmtebron. Maal de knoflook met de olijfolie in de keukenmachine fijn. Doe de bloem, zout, gist, Provençaalse kruiden en knoflook met de olijfolie in de kom. Voeg het water toe en kneed tot een mooie egale, elastische bol. Laat het deeg afgedekt op een warme en tochtvrije plaats 60 minuten rijzen tot het deeg is verdubbeld. Druk het deeg hierna plat, zodat de luchtbellen eruit zijn en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap.

Vet de vorm in en bekleed deze met het brooddeeg. Snijd overtollig deeg af en prik met een vork gaatjes in de bodem. Dek de vorm tot gebruik af met een schone theedoek.

Snijd met een dunschiller of kaasschaaf lange linten van de wortel, courgette en aubergine. Blancheer de wortellinten in water met een beetje zout en laat ze heel goed uitlekken. Dep ze droog. Klop de eieren met de slagroom, de kruiden, peper en zout los. 

Vul de vorm laagsgewijs en begin met de wortel. Schenk er een deel van het roommengsel over en bestrooi met een deel van de geraspte kaas. Bouw op deze manier de taart verder op met de courgette, paprika, aubergine en portobello. Schenk het laatste restje van het roommengsel erover en druk de tomaatjes erin. Bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.

Bak de broodtaart 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200˚C lichtbruin. Neem hem uit de oven en laat hem iets afkoelen, zodat je hem uit de vorm kan halen. 

Werkwijze guacamole saus
Verhit de olijfolie en bak de ui op een matige warmtebron 2-3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee. Voeg de kerriepoeder, cayennepeper en zout toe en laat dit even mee garen. Prak de avocado's en meng het ui-mengsel, crème fraîche en slagroom erdoor. Als de saus nog wat dik is kun je nog een scheutje olijfolie erdoor roeren. Serveer de guacamole saus bij de broodtaart.

Tip
Een langwerpige vorm presenteert ook heel leuk en bovendien kunnen er mooie stukken van gesneden worden!

WijntipWijntip
Estola Gran Reserva, rijke tonen van leer en kruiden. 


BiertipBiertip
Brugse Zot Blond, vol met verschillende hop- en moutsoorten. 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

189

Portabella

2 stuks
1 + 1
099

Paprika rood

1 stuk
Bekijk aanbieding:
Paprika
ca. 069

Winterpeen los

1000 gram
054

Courgette

1 stuk
089

Aubergine

1 stuk
109

Avocado

1 stuk
ca. 651
Onze Trots

Bio streekkaas jong 50+

808.67 gram