Home Kerstrecepten Nagerechten Limburgse knapkoek met stoofpeertjes, perensiroop en mascarponeroom

Limburgse knapkoek met stoofpeertjes, perensiroop en mascarponeroom

Limburgse knapkoek met stoofpeertjes - Jan Linders

Echt Limburgs dit recept van Culinair Talent Gertie: zelfgemaakte knapkoeken met stoofpeertjes en perensiroop. Gebruik voor de stoofpeertjes, Gieser Wildeman peren. Deze peren kleuren na lang koken vanzelf rood!

Ingrediënten
  • 4 Gieser Wildeman stoofpeertjes
  • 200 ml rode wijn of rode port
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 125 gram boter, in blokjes
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snufje zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • grove kristalsuiker om de bovenkant mee te bestrooien
  • 60 gram mascarpone
  • 75 gram crème fraîche
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 4 bollen vanille-, kaneel- of appeltaartijs
Extra benodigdheden
  • stekertjes in vorm van een ster of ander figuur 

Werkwijze
Schil de stoofpeertjes met een dunschiller en laat het steeltje eraan zitten. Breng de wijn of port met het kaneelstokje en rietsuiker aan de kook en leg de stoofpeertjes erin. Voeg nu zoveel water toe dat de peertjes net onder staan. Kook de peertjes in ca. 1 uur gaar. Laat ze hierna afkoelen in het kookvocht.

Kneed de boter met de basterdsuiker even goed door. Voeg het ei, de vanillesuiker en het zout toe en kneed nog even alles door elkaar. Voeg het bakmeel toe en kneed het beslag tot een mooie egale bol. Druk het deeg plat (dat rolt makkelijker uit straks) en leg het afgedekt 30 minuten in de koelkast om te rusten.

Verwarm de oven voor op 180˚C. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van een euromunt. Leg het deeg op een ingevette bakplaat en bestrooi met de grove kristalsuiker. Steek er met een stersteker minimaal 12 knapkoekjes uit. Haal de koekjes niet los uit het deeg, alleen uitsteken!

Bak de knapkoekjes ca. 20 minuten in de oven. Neem de bakplaat hierna meteen uit de oven en steek met dezelfde steker nogmaals de koekjes uit. Laat even afkoelen en haal de koekjes los en laat ze op een rooster helemaal afkoelen. De restjes bewaren!

Neem de stoofpeertjes uit het kookvocht. Schenk 100 ml van het kookvocht in een steelpannetje. Laat dit inkoken tot een mooie siroop. Klop de mascarpone los met de crème fraîche en kaneelpoeder. Doe de restjes van de knapkoek in een zakje en rol met een deegroller (of fles) over het zakje tot het fijne kruimels zijn.

Zet een peertje rechtop op een bord, leg er een lepel mascarponeroom en een bol ijs naar keuze naast. Steek de knapkoekjes ertussen. Schep een lepel perensiroop er omheen en versier met de kruimels.

 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

267
Hertog

Romig Vanille IJs 900 ml

900 mililiter
061
Melkan

Crème fraîche 30%

125 gram
199
Trentin

Mascarpone

250 gram