Home Kerstrecepten Voorgerechten Mosselsoep met zacht gegaarde kabeljauw

Mosselsoep met zacht gegaarde kabeljauw en fijne groente met een gegratineerde crostini

Mosselsoep met zacht gegaarde kabeljauw - Jan Linders

Mosselen met Kerst? Waarom niet! Met deze magische mosselsoep van sterrenkok Jan Marrees maakt u de echte visliefhebber gegarandeerd blij. Serveer bij de soep een crostini met gegratineerde biologische knoflook/basilicumkaas uit het Limburgse Ven-Zelderheide. De familie Ten Dam maakt de lekkerste biologische kaas zónder toevoeging van conserveringsmiddelen. Milieuvriendelijk en extra lekker!

Ingrediënten voor de soep
  • 500 gram mosselen in de schelp
  • 1 glas witte wijn
  • ½ wortel, in blokjes
  • ½ prei + wat extra, in ringen
  • 100 gram champignons + wat extra, fijngesneden
  • ½ ui, grof gesnipperd
  • 1 lente-ui + wat extra, fijngesneden
  • sap van 1 citroen
  • saffraan
  • 300 gram kabeljauwhaas
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 100 ml slagroom
  • 2 eetlepels olijfolie
Voor de crostini
  • 2 sneetjes brood van een Korengoud boerenbol
  • 2 eetlepels tomatentapenade
  • 4 eetlepels geraspte knoflook/basilicumkaas
Extra benodigdheden
  • staafmixer

Werkwijze mosselen
Was de mosselen en gooi eventuele kapotte mosselen weg. Doe ze met aanhangend water in een pan en schenk de wijn erbij. Leg de wortel, ½ prei, ui, lente-ui en bleekselderij erop en sluit de pan. Breng dit aan de kook en laat de mosselen ca. 6 minuten koken tot de mosselen open staan.

Giet de mosselen af maar vang het kookvocht op! Voeg de saffraandraadjes aan het warme kookvocht toe en laat dit tot verder gebruik staan. Bewaar voor elke bord 3 mosselen in de schelp en haal de rest van de mosselen uit de schelp. 

Werkwijze kabeljauwhaas
Dep de kabeljauwhaas droog en leg ze op een ingevette bakplaat. Bestrooi ze met peper en zout, besprenkel met citroensap en olijfolie. Zet de kabeljauwhaas 30 minuten in een oven van 120˚C zodat ze zacht garen.

Werkwijze crostini
Besmeer de sneetjes brood met de tomatentapenade en bestrooi met de geraspte kaas. Zet ze in een oven van 200˚C of onder een hete grill tot de kaas lichtbruin gegratineerd is. Snijd de sneetjes diagonaal doormidden.

Presentatie
Zeef het mosselvocht en breng het opnieuw aan de kook. Voeg de slagroom toe en warm even door. Verwarm 4 diepe borden en leg een stuk kabeljauwhaas in het midden. Rangschik hier omheen de mosseltjes in en uit de schelp en de fijngesneden champignons, prei en lente-ui. Schuim de soep op met de staafmixer en schenk de schuimige soep om de kabeljauw.

biertipBiertip
Leffe Blond, elegant, zacht en fruitig bier met pittige afdronk. 

wijntipWijntip
Francois Martenot Chablis, met toetsen van bloemen en steenfruit. 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

599
Zuydpunt

Chenin Blanc Viognier 75 cl

750 mililiter
589
Jan Linders

Zeeuwse mosselen extra grote sortering

1000 gram
ca. 499
Jan Linders

Kabeljauwhaasjes

250 gram
199
Jan Linders

Tomaten tapenade

150 gram
249
Korengoud

Bio donker meergranenbol

1 stuk
Bekijk aanbieding:
Korengoud karakter bio broden
ca. 733
Onze Trots

Bio streekkaas knoflook basilicum 50+

808.67 gram