Help

Jan Linders verkoopt beste Fairtrade wijn

08 februari 2011

Jan Linders verkoopt beste Fairtrade wijn

11 oktober 2010
 
Op 4 oktober organiseerden Stichting Max Havelaar en wijnportal By the Grape voor de tweede keer de verkiezing “Beste Fairtrade wijn” die plaatsvond in het Tropenmuseum in Amsterdam. Onder leiding van een gerenommeerde vakjury werden in totaal 56 wijnen met het Max Havelaar keurmerk ‘blind’ geproefd door bekende wijninkopers en schrijvers, waaronder Nicolaas Klei. In de categorieën rood, wit en rosé kwamen de Zuid-Afrikaanse wijnen als winnaars naar voren, en daarnaast ging de prijs voor ‘beste nieuwkomer’ naar de Argentijnse Solombra Malbec Reserva.

Rood
Van de 30 rode wijnen werd de Zuid-Afrikaanse Cabernet Sauvignon van Koopmanskloof door de jury verkozen tot beste Fairtrade wijn. “Een kruidige wijn met karakter, maar voor verschillende gelegenheden toepasbaar”, aldus Yvonne Klaassen, wijninkoper van Superunie. De Cabernet Sauvignon is o.a. verkrijgbaar bij de supermarkten Jan Linders.

Max Havelaar keurmerk
Stichting Max Havelaar, de organisatie achter het keurmerk voor Fairtrade, en wijnportal By the Grape organiseerden de Fairtrade wijnverkiezing met als doel duurzame Fairtrade wijnen onder de aandacht te brengen bij consumenten en de handel. Het Max Havelaar keurmerk garandeert dat boerencoöperaties in ontwikkelingslanden onder goede handelsvoorwaarden directe toegang tot de Westerse markt krijgen en dat zij voldoen aan strenge milieueisen. Doordat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen, kunnen zij zelf investeren in een betere en schonere toekomst. Initiatiefnemer Derrick Neleman van By the Grape is al jaren nauw betrokken bij Fairtrade wijnen en introduceerde in 2005 met Lovian de eerste Fairtrade wijn in de Benelux.