Home Pompoen op 3 manieren

Pompoen trio met groene curry-kokossaus en limoenvinaigrette

Pompoen trio met groene curry-kokossaus - Jan Linders

Pompoen op drie manieren: gemarineerde pompoensterren, geroosterde pompoenblokjes en pompoenpuree. Een prachtig recept van sterrenkok Bas van Kranen. Letterlijk een sterrenmaal van pompoenen van o.a. onze teler Tuinderij de Beegdenhof uit het Limburgse Hunsel. Het unieke aan deze pompoenen is dat u ze met schil kunt eten.

Ingrediënten
  • 2 pompoenen
  • 4 eetlepels rijstazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel limoenrasp
  • 150 ml kokosmelk + wat extra
  • 150 ml kippenbouillon
  • ca. 1 eetlepel groene currypasta (naar smaak)
  • sap van 2 limoenen
  • 2 theelepels suiker
  • 4 eetlepels fijngesneden koriander
Extra benodigdheden
  • keukenmachine
  • staafmixer

Werkwijze
Halveer beide pompoenen en verwijder zaad en zaadlijsten. Maak de pompoenpitten schoon en rooster ze 1 uur in een oven van 120˚C. Schud af en toe om.

Schil een halve pompoen en snijd deze (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) in dunne plakken. Steek er met een steker dezelfde vormen uit (je kunt een ster gebruiken of een bloemvorm). Klop de limoenvinaigrette van de rijstazijn, suiker, olijfolie, limoenrasp en zout en leg de pompoenplakjes erin. Laat deze minstens 1 uur marineren, af en toe omscheppen.

Snijd de andere pompoen met schil in parten, bestrooi met een beetje zout en verpak ze in aluminiumfolie. Zet dit 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180˚C. Laat iets afkoelen en open de aluminiumfolie. Schraap van de helft met een lepel het vruchtvlees van de schil. Pureer dit in de keukenmachine met een beetje zout en zoveel kokosmelk dat het een mooie crème wordt. Zet apart. Snijd de andere helft van de pompoen met schil in blokjes en zet ook apart.

Voor de currysaus de kokosmelk met de bouillon aan de kook brengen en de groene currypasta oplossen. Voeg limoensap en suiker toe en breng dit tot net aan de kook. Laat de saus zachtjes wat indikken. Laat hem afkoelen en roer de koriander erdoor. Breng op smaak met zout. 

Presentatie
Schep een lepel crème van pompoen op een bord en trek er met een lepel een streep door. Leg er plakjes gemarineerde pompoen tegenaan. Schep er stukjes geroosterde pompoen naast. Verdeel de vinaigrette erover. Schuim met een staafmixer de currysaus op en schep deze er in hoopjes tussen. Garneer met de pompoenpitten en verse koriander.

WijntipWijntip
Indomita Gran reserva chardonnayeen heerlijke en onderscheidende wijn met een volledig scala aan complexe aroma's die harmonieus vermengen. 


BiertipBiertip
Grolsch herfstbok, een karaktervol bier met een stevige, zachtzoete smaak en een robijnrode kleur. 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

105
Perfekt

Kippenbouillonblokjes 12 stuks

120 gram
249
Saitaku

Rice Vinegar for Sushi 150 ml

150 gram
149

Koriander

15 gram
129

Limes verpakt

3 stuks
149
149

Pompoen (u chiki kuri)

1 stuk
079
Sum & Sam

Kokosmelk 400 ml

400 mililiter
095
Sum & Sam

Boemboe Groene Curry 100 g

100 gram