Help

Ingrediënten - 4 personen

  • 1 ui
  • 75 g boter
  • 1 kg zuurkool
  • 10 jeneverbessen of 1 theel. tijm (vers of diepvries of 1 theel. gedroogde)
  • 1 laurierblad
  • 5 peperkorrels
  • 2 dl vleesbouillon (van tablet of uit pot)
  • 2 appels
  • 2 dl witte wijn
  • 2 dikke_plakken(of_6_dunne_plakken)_beenham of casselerrib
  • 4 speklapjes
  • 4 kleine knakworstjes  of 1 rookworst
Snelle gerechten 40 min

Voorbereiding

Pel de ui en snijd deze in ringen. Bak ze goudbruin in hete boter. Voeg hierbij de zuurkool, de jeneverbessen, het laurierblad en de peperkorrels en smoor dit 4 minuten. Giet de bouillon erbij. Schil de appels en rasp ze grof.

Bereidingswijze

Meng de appelrasp en de witte wijn door de zuurkool en laat alles nog zachtjes 10 minuten stoven. Leg de beenham, de speklapjes en de worst op de zuurkool en laat alles in 15 minuten gaar stoven. Haal het vlees en het laurierblad uit de pan. Schep de zuurkool op een warme schaal en leg de vleessoorten erop. Serveer er aardappelpuree en plakken ananas bij.

Serveersuggestie

Maak er Choucroute 'Royal' van door een klein flesje champagne of mousserende witte wijn in een bergje hete zuurkool op de schaal te zetten zodat bij het openen van de fles de wijn over de zuurkool sproeit. Laat dan wel de witte wijn in het gerecht vervallen en serveer het vlees niet óp maar om de zuurkool heen.

Wijnadvies

Hier geldt de definitie: hoe rijker de zuurkool, hoe steviger de wijn mag zijn. Elzasser Sylvaner, Riesling, Pinot Blanc of Pinot Gris. Maar ook een Duitse Riesling (9-11ºC).

Boodschappenlijstje

Wis allesPrint Opslaan