Home Kerstrecepten Amuses Rosbiefrolletje 'Dutch oven way' met druivenchutney

Rosbiefrolletje 'Dutch oven way' met druivenchutney en schorseneer

Rosbiefrolletje Dutch oven way - Jan Linders

Voor de rosbiefrolletjes
  • 1 rosbief van ca. 500 gram
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn of 1 eetlepel fijngesneden verse rozemarijnnaaldjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm of 1 eetlepel fijngesneden verse tijmblaadjes
  • 40 gram boter
  • dennentakken en/of hooi
  • 4 schorseneren, geschild
  • melk
Voor de druivenchutney
  • 50 gram suiker
  • 150 gram witte druiven zonder pit, in vieren (evt. ontveld)
  • 150 gram blauwe druiven zonder pit, in vieren (evt. ontveld)
  • 1 appel, klokhuis verwijderd en met schil in stukjes
  • 1 stukje gember van 2 cm, geschild en fijngesneden
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels cognac 
  • 3 gram speculaas- of koekkruiden
  • 1 kaneelstokje
Extra benodigdheden
  • ovenvaste pan
  • bakpapier
  • cocktailprikkers

Werkwijze
Dep de rosbief droog. Meng de rozemarijn en tijm met peper en zout en wrijf hiermee de rosbief helemaal in. Verhit de boter in een braadpan en bak de rosbief rondom mooi bruin.

Leg wat dennentakken en/of een beetje hooi in een ovenvaste pan en leg de rosbief erop. Zet de pan, zonder deksel, ca. 45 minuten op een hete barbecue of in een voorverwarmde oven van 160˚C tot een kerntemperatuur van 53˚C is bereikt. Dit is de Dutch oven manier. Laat de rosbief helemaal afkoelen.

Zet voor de druivenchutney de suiker met een eetlepel water op en laat licht karamelliseren. Voeg druiven, appel, sjalot en gember toe en blus af met de balsamicoazijn en cognac. Roer de speculaas- of koekkruiden, kaneelstokje en een beetje zout toe en breng aan de kook. Laat de chutney 4 minuten koken en laat hem hierna helemaal afkoelen. Haal er dan het kaneelstokje uit. De druivenchutney is gekoeld bewaard in een afgesloten pot 2 weken houdbaar.

Snijd de schorseneren in stukken van ca. 10 cm en leg ze in een pan. Voeg nu zoveel melk toe dat de schorseneren net onder staan. Voeg een beetje zout toe en leg een stuk bakpapier op de schorseneren (de melk zal dan niet overkoken). Kook de schorseneren in ca. 10 minuten beetgaar. Hierna in de melk laten afkoelen.

Snijd met een scherp mes 12 dunne plakken van de rosbief (de rest kun je opsnijden en als vleeswaar op je brood doen). Bestrijk de plakken rosbief royaal met druivenchutney en leg er 1 of 2 stukjes schorseneer op. Rol de rosbief op en steek vast met een cocktailprikker. Leg ze op een schaal en bestrooi met nog een beetje peper en zout.

Presentatie
Leg de rosbiefrolletjes op een schaal of leg wat gemengde sla op een bordje met wat dressing en hierop een rosbiefrolletje. Bestrooi nog met wat versgemalen peper en zout en eventueel nog een lepeltje druivenchutney. Geef in een leuk glazen (weck)potje de druivenchutney nog erbij. 


 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

199
Perfekt

Balsamico azijn

250 mililiter
169
Verstegen

Kaneel 10 g

10 gram
ca. 799
Jan Linders

Rosbief

500 gram
069

Sjalotjes

250 gram
179

Gember verpakt

1 stuk
299

Schorseneren

1000 gram