Home Kerstrecepten Voorgerechten Salade met entrecôte en granaatappeldressing

Salade met entrecote en granaatappeldressing

Salade met entrecote en granaatappeldressing - Jan Linders

Een winterse salade uit eigen streek. Namelijk met malse entrecote van runderen die gehouden worden in natuurgebieden in Limburg en Brabant. Dit vlees staat bekend om zijn uitgebalanceerde smaak, een mooie structuur en uitstekende malsheid. De granaatappels geven de salade een unieke frisheid. 

Ingrediënten
  • 2 entrecotes
  • 9 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 grote aardappel, geschild
  • boter om in te bakken
  • ½ romanesco, in kleine roosjes
  • 1 granaatappel 
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel rode limonadesiroop
  • 50 gram rucola
  • 50 gram rucolamelange
  • 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd 
  • Korengoud biologisch meergranenbrood
Extra benodigdheden
  • grillpan 

 

 

Werkwijze
Dep de entrecotes droog. Meng 4 eetlepels olijfolie met de Italiaanse kruiden, peper en zout en marineer de entrecotes ca. 30 minuten in dit kruidenmengsel. Keer ze halverwege een keer om. 

Schil de aardappel en snijd hem in hele kleine blokjes. Spoel de aardappelblokjes af om ze te ontdoen van het zetmeel. Verhit een klontje boter en bak de aardappelblokjes al omscheppend in 10 minuten gaar en super krokant. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

Kook de romanescoroosjes in water met een beetje zout net beetgaar. Hierna koud afspoelen en laten uitlekken en afkoelen. Rol de granaatappel over het aanrecht, zodat de pitten los komen te zitten. Halveer hem, hou een helft boven een kom en tik met een lepel de pitten uit de granaatappel. Let op voor uw kleding, doe een schort om want de volgende handeling kan spetteren. Klop een dressing van de restrerende olijfolie, rode wijnazijn, mosterd, limonadesiroop, peper en zout en schep de granaatappelpitten erdoor.

Verhit een grillpan goed heet of zorg dat de barbecue aan staat. Neem de entrecotes uit de marinade en gril ze aan elke kant 2 minuten (afhankelijk van de dikte natuurlijk). Laat ze 10 minuten rusten. Klop de marinade van de entrecotes door de dressing. Meng de romanescoroosjes, rucola en rucolamelange en schep de dressing erdoor.  

Presentatie
Verdeel het rucola/romanesco mengsel over de 4 borden. Snijd de entrecotes in plakken en verdeel ze over de salade. Strooi de pijnboompitten en aardappelkaantjes over de salade. Schep duidelijk de dressing nog extra over de sla. Voeg eventueel nog een snee Korengoud biologisch meergranenbrood toe.  

WijntipWijntip
Bourgogne Pinot Noir, rode wijn met een rond en fruitig, goed gebalanceerde smaak met een lange afdronk. 

BiertipBiertip
Duvel, zijn droge en toch licht alcoholzoete smaak maakt het tot een aangename dorstlesser met een uitgesproken hopkarakter. 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

079
Perfekt

Rode wijnazijn

250 mililiter
199
Verstegen

Italiaanse Kruiden 13 g

13 gram
ca. 689
Jan Linders

Entrecote

300 gram
199

Granaatappel

1 stuk
379

Pijnboompitten

85 gram
099

Rucola naturel

75 gram