Home Kerstrecepten Nagerechten Taartje van kwark en sinaasappel, mangocompote en crispy peperkoek

Sinaasappel-kwarktaartje met een pittige mangocompote en crispy peperkoek

Sinaasappel-kwarktaartje - Jan Linders

Een toetje met pit, dat is het nagerecht van sterrenkok Jan Marrees. Combineer fris en zoet met pittig en knapperig en verras uw gasten met dit bijzondere dessert.

Ingrediënten
  • 1 eiwit
  • 170 gram witte basterdsuiker
  • 35 gram bloem, gezeefd
  • 40 gram roomboter, gesmolten
  • 85 gram geschaafde amandelen
  • 85 gram hazelnoten, fijngemalen
  • 2 sneetjes peperkoek
  • 9 blaadjes gelatine
  • 2 rijpe mango's
  • 500 ml vruchtendrank mango/guanabana
  • 150 gram suiker
  • ½ rood pepertje, zaadlijsten verwijderd en zeer fijngesneden
  • 500 ml sinaasappelsap
  • 250 ml slagroom
  • 600 gram volle kwark
Extra benodigdheden
  • handmixer of keukenmachine 

Werkwijze
Klop het eiwit met de witte basterdsuiker los, niet luchtig kloppen! Voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg de gesmolten boter langzaam toe. Spatel de amandelen en hazelnoten erdoor en laat het beslag rusten. Maak hoopjes van het beslag op bakpapier en druk het beslag met een vork plat. Leg de sneetjes peperkoek ernaast. Bak dit in een voorverwarmde oven van 160˚C tot de koekjes lichtbruin zijn. Neem ze uit de oven en vouw de koekjes direct over een bezemsteel of maak een andere leuke vorm. De peperkoek verkruimelen, deze is ter garnering. 

Week 4 blaadjes gelatine in ruim koud water. Schil de mango en snijd er langs de pit af plakken van en snijd deze in kleine blokjes. Breng de vruchtendrank met 50 gram suiker en het pepertje aan de kook en voeg de mangoblokjes toe (houdt wat mangoblokjes achter voor de garnering). Laat dit ca. 4 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en los de uitgeknepen blaadjes gelatine hierin op.

Week 5 blaadjes gelatine in ruim koud water. Kook het sinaasappelsap tot de helft in. Neem de pan van het vuur en los hierin de uitgeknepen blaadjes gelatine op. Laat dit iets afkoelen. Klop de slagroom met de resterende suiker lobbig. Roer de kwark met het sinaasappelsap glad en spatel er dan de lobbige slagroom door. 

Gebruik een puddingvormpje of royaal koffiekopje en vet ze met een beetje olie in. Schenk voor ¼ deel de mangocompote in de vorm. Laat dit opstijven in de koelkast en zodra het stijf genoeg is vul je de vorm met het kwarkmengsel. Laat dit in de koelkast verder opstijven. Neem de vormpjes een half uur voor serveren uit de koelkast. Keer ze om op een bordje en garneer met de achtergehouden mangoblokjes en bestrooi met de peperkoekkruimels. Steek er een amandelkoekje in.

BiertipBiertip
Leffe Ruby, verfijnde toetsen van rode vruchten en rozenhout.

BiertipBiertip
Lindemans Kriek, robijnrood met toetsen van hout. 

WijntipWijntip
Dolce Moscato d'Asti, friszuur en toch zoet met fijne bubbels. 

 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

339
Jan Linders

Geroosterde amandelen

175 gram
114
Melkan

Franse kwark vol

450 gram
199

Mango

1 stuk
249

Gepelde hazelnoten

100 gram
119

Pepers rood

3 stuks
295

Sinaasappelsap

1 liter