Home aspergechallenge-dag-2

Dag 2 #aspergechallenge

De eerst dag zit erop, en ik ben de asperges gelukkig nog niet beu. Ik kies er voor om deze ochtend wat variatie aan te brengen in mijn eetpatroon: ik kies voor een ontbijt met groene asperges, in plaats van witte. 

#Ontbijt #omeletmetasperges
Weet jij trouwens wat het verschil is tussen groene en witte asperges? Ik heb de drie verschillen op een rijtje gezet:

  • Witte asperges groeien onder de grond, terwijl groene asperges boven de grond groeien.  
  • Witte asperges smaken wat zoeter en zijn zachter van smaak. Groene asperges zijn frisser en pitterig.
  • Groene asperges hoef je niet te schillen.

Zo, na het eten van dit ontbijt heb ik een paar uur geen trek meer gehad! Het vult namelijk behoorlijk. Voor een werkdag is dit recept misschien wat teveel werk, maar het is een aanrader voor ochtenden waarop je wat meer tijd hebt.

#Lunch #aspergesoepmetham
Een klassieker: aspergesoep! Dit is toch één van mijn favoriete bereidingen met asperges. Ik heb nog nooit zelf aspergesoep gemaakt, dus ik ben benieuwd!  Voor dit recept kun je groene of witte asperges gebruiken. Ik kies voor de witte. Deze maken het een heerlijke, romige soep die zacht van smaak is.

Als bindmiddel voor de soep maak ik een roux; een mengsel van boter en bloem. Dit lijkt eenvoudig, maar dat valt tegen! Bij mij blijft de roux klonteren. Na wat zoekwerk via Google, kom ik tot de conclusie dat ik de bouillon koud in plaats van warm moest toevoegen aan de roux. Dit is de reden dat bij mij de roux ging klonteren. Met een staafmixer krijg ik de soep toch glad en hij valt erg goed in de smaak! De pesto geeft een verrassende twist en de lente-uitjes een lekkere frisheid.

#Diner #aspergesmetschol
Gisteren ging ik voor een snelle pasta als avondeten, dus vandaag kook ik wat uitgebreider. Ik kies er ook voor om de asperges dit keer zelf te schillen. Het is echt nodig om asperges te schillen, want anders zijn ze taai en draadjesachtig. Hier zijn wat tips voor het schillen van asperges:

  • Leg de asperges een halfuurtje in koud water voordat je ze gaat schillen. Dan wordt de schil mooi vochtig en soepel.
  • Geen aspergemes? Een dunschiller is ook prima. Schil de asperges vlak onder het kopje, in één beweging naar beneden.
  • Let op dat je de asperges niet kneust of breekt; druk dus niet te hard op de asperge tijdens het schillen.
  • Snij ongeveer 1,5 cm  van de onderkant af. Dit stukje is vaak houtachtig en droog. Niet lekker dus!

Het is wat meer werk, maar je wordt er vanzelf handig in. Ik vind dit ook weer een lekker recept, want de asperges smaken heerlijk bij de vis!

Omelet met groene asperges en kaasAspergesoep met geroosterde hamAsperges met gebakken schol en peterseliesaus