Home aspergechallenge-dag-4

Dag 4 #aspergechallenge

Tot nu toe was ik nog erg enthousiast over de aspergechallenge, maar vandaag begin ik met frisse tegenzin. Ik besluit vandaag weer te ontbijten met asperges, ondanks dat ’s ochtend vroeg asperges koken niet mijn favoriete start van de dag is.

#Ontbijt #crostinimetasperges
Mijn ontbijt vandaag is eigenlijk een soort boterham met kaas, maar dan anders. Lekker bruin brood met asperges, rucola en kaas. Nadat je het brood geroosterd hebt, bestrijk je deze met olijfolie en knoflook. Knoflook op de vroege ochtend; daar zal mijn omgeving blij mee zijn vandaag... Bij deze mijn excuses! Ik moet wel zeggen dat dit ontbijt mij beter bevalt dan de flensjes van dag 1. Ook is dit recept meer geschikt voor een doordeweekse dag. Het koken van de asperges neemt natuurlijk wel wat tijd in beslag, maar in deze tijd kun je andere dingen doen, zoals je haar of make-up.

#Lunch #aspergeszalmcarpaccio
Op dit recept verheug ik mij al de hele week! Deze zalmcarpaccio met gegrilde asperges lijkt mij namelijk heerlijk. Gerookte zalm past perfect bij zowel groene als witte asperges. Als je niet van vis houdt, kun je de gerookte zalm ook vervangen door beenham. De sinaasappel maakt hier een heerlijk fris en zomers gerechtje van!

#Diner #aspergesmetbieslooksaus
Tot nu toe kook ik mijn asperges steeds met een beetje zout. Volgens dit recept kook je de asperges daarnaast ook met wat boter en suiker. Dit versterkt de aspergesmaak en maakt het gerecht smeuïger. Erg lekker! Helaas wel wat minder gezond, dus minder geschikt als je vijf dagen lang 3 keer per dag asperges eet.  

Ondertussen mag ik mezelf wel een expert in asperges koken noemen. Daarom zal ik mijn tips met jullie delen:

  • Je kunt asperges op 2 manieren koken: rechtopstaand of liggend in de pan. Kies je ervoor om de asperges rechtopstaand te koken? Let er dan op dat de asperges allemaal even lang zijn. Hier kun je op letten bij het wegsnijden van het onderste stukje. Vul het water in de pan tot net onder het kopje. Op deze manier stoom je het kopje gaar, in plaats van dat je deze kookt. Hierdoor behoudt het kopje een lekker bite.
  • Kook je de asperges terwijl ze op de bodem van de pan liggen? Dan moet je er op letten dat je de asperges niet breekt. Haal ze als ze gaar zijn met een tang of schuimspaan uit de pan. Met deze manier van bereiden kook je het kopje mee. Dit doet niks af aan de smaak, maar de textuur is iets slapper.
  • Voel tijdens het koken regelmatig of de asperges gaar zijn. Dit doe je als volgt: prik met een vork in de asperges en haal deze uit de pan. Buigt de asperge iets door? Dan is ‘ie gaar! Bij asperges is het belangrijk dat ze niet te gaar worden, want dat is minder lekker.

Crostini met asperges en kaaskrullen

Gegrilde asperges met sinaasappel en balsamico op zalmcarpaccio Asperges met gepocheerde zalm en bieslooksaus