Home Biefstuk met witlof uit de oven met een frisse aardappel-venkelpuree

Biefstuk met witlof uit de oven met een frisse aardappel-venkelpuree

Biefstuk met witlof uit de oven - Jan Linders

Ingrediënten
 • 1 venkel
 • 1 kilo aardappelen, geschild en in stukken
 • 100 ml crème fraîche
 • 1 eetlepel bieslook, fijngesneden 
 • 800 gram witlof
 • 150 gram geitenkaas, in plakken
 • 5 eetlepels honing
 • 1 eetlepel tijm, fijngesneden
 • 2 appels
 • 50 gram boter
 • 500 gram biefstuk
 • peper en zout

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180˚C. Snijd het groen van de venkel en snijd dit fijn. Verwijder de harde kern van de venkel en snijd in gelijke stukken. Kook de venkel met de aardappelen in water met een beetje zout gaar. Giet de aardappelen en venkel af. Pureer de aardappelen en venkel samen met de crème fraîche, venkelgroen en bieslook tot een mooie puree.

Halveer de witlof over de lengte en verwijder de harde kern. Vet een ovenschaal in en leg de stukken witlof in de schaal. Beleg elk stuk witlof met een halve plak geitenkaas, bestrijk elk stuk met de honing en bestrooi met tijm, peper en zout. Halveer de appels, verwijder het klokkenhuis en snijd in partjes. Duw de appelpartjes tussen de witlof. Zet de ovenschaal ca. 25 minuten in de oven.

Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstuk aan beide kanten in ca. 4-5 minuten bruin en rosé. Bestrooi met peper en zout en laat hem even rusten. Snijd de biefstuk in plakken en verdeel deze over de borden. Schep er de witlof en een lepel puree bij. 

Tips voor de perfecte biefstuk
De perfecte biefstuk bakken kan soms lastig zijn, maar met deze basis voor een goede medium biefstuk komt dat helemaal goed. Haal de biefstuk een kwartier voor het bakken uit de koelkast. Dat zorgt voor minder vochtuitloop tijdens en na het bakken. Dep de biefstuk aan beide kanten droog met een theedoek die niet pluist. 

Zet een grote koekenpan op het vuur en voeg olie toe. Zorg dat de koekenpan groot genoeg is zodat de oppervlakte voldoende ruimte geeft om de biefstuk in beweging te houden. Als de olie begint de golven is die voldoende heet om de biefstuk in te bakken.

Kruid de biefstuk naar smaak en leg hem in de pan. Beweeg het vlees om de 20 seconden door de pan. Door het 'dansen' van de biefstuk in de pan gebruikt u de optimale hitte van de pan. Het vuur kan nu op middelmatig. Als het vlees aan een kant mooi bruin is, draai de biefstuk dan om en bak de andere kant ook bruin.

Voeg na ongeveer 3 minuten een lepel boter toe en zet het vuur laag. Schenk met een lepel het bakvocht en gesmolten boter over het vlees. Haal de biefstuk uit de pan en laat hem op een bord naast het fornuis een minuut rusten. Dit zorgt ervoor dat er minder vocht vrij komt tijdens het aansijden. 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

069
Melkan

Crème fraîche 30%

125 gram
ca. 358
Onze Trots

Geitenkaas jong belegen plakken

200 gram
ca. 539
Jan Linders

Biefstuk 2 op schaal

270 gram
1.49 100
100

Witlof verpakt

500 gram
Bekijk aanbieding:
Witlof
099

Venkel

1 stuk
129

Tijm

1 stuk
099

Bieslook

15 gram
329
Jan Linders

Kruimig

2500 gram