Ingrediënten voor de biefstuk:
- 4 biefstukken
- 2 knoflookbollen
- hooizout*
- 1-2 eetlepels piri piri
- 1 courgette
- 4 gare maïskolven
- 1-2 eetlepels olijfolie
- 1-2 eetlepels gembersiroop
- zout
|
Werkwijze biefstuk Haal de teentjes van de knoflook maar laat ze in het
schilletje zitten. Leg ze in een stuk aluminiumfolie en duw dit tussen de hete
kolen van de barbecue. Als je alleen een gasbarbecue hebt, kun je de teentjes in
de oven garen. Zet deze op 200 ˚C en gaar de knoflook minstens 45 minuten op
een stuk aluminiumfolie.
Zet de barbecue op tijd aan en zorg dat hij goed heet is. Snijd van de
courgette lange dunne plakken met een schaaf, dunschiller of kaasschaaf.
Bestrooi met een beetje zout en bak ze op de barbecue heel kort aan beide
kanten tot ze gaar zijn. Bak de maïskolven rondom bruin en warm op de barbecue.
Als het te hard dreigt te gaan, zet dan een wergwerp aluminium grilbak op de BBQ en bak daar de courgette en maïs in.
Wrijf de biestukken in met hooizout en piri piri kruidenmix en bestrijk ze heel
licht met olijfolie. Leg de biefstukken op de barbecue en laat ze 2 tot 3
minuten liggen. Draai de biefstuk om en bak deze kant nog eens ca. 2 minuten,
afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid. Laat de
biefstukken hierna rusten op een schaal en bedruppel ze met gembersiroop. Bestrooi eventueel nog met een beetje zout.
Haal de knoflook tussen de kolen uit (of uit de oven) en maak het pakketje voorzichtig
open. Druk nu met een mes elk teentje plat zodat de gare knoflook eruit komt.
Doe deze knoflookpuree in een schaaltje en geef dit bij de biefstuk erbij.
*Hooizout
Gebruik bij voorkeur gefermenteerd hooi uit de hooikist, want hier zitten lekkere
vleessappen in. Vers hooi is ook bruikbaar. Leg het hooi in een gesloten
afkoelende barbecue om het te drogen en te bruinen. Maal het hooi hierna fijn
met gemalen zeezout.
|