Home Speciaalbier Bier van het seizoen: Bockbier

Bier van het seizoen: Bockbier

Bier van het seizoen: Bockbier - Jan Linders

Het bitter zoete Bockbier is een typisch Nederlandse biertraditie. Tijdens de herfst wordt dit speciaalbier verreweg het meest gedronken. En of je nu proost onder de terraswarmer van het lokale café of thuis op de bank met de benen omhoog: geniet er nu van want het is maar tijdelijk verkrijgbaar!

Maar waarom ‘Bockbier’?
Er bestaan meerdere verhalen over de oorsprong van de naam ‘Bockbier’ (of ‘Bokbier’). Zo symboliseert de Germaanse God Donar (vaak afgebeeld als half bok, half mens) op zijn bokkenwagen vruchtbaarheid. De nieuwe gerst-of tarweoogst (wat aan het eind van de zomer is geoogst) wordt na bewerking gevierd met het pas bereide nieuwe bier van het seizoen: Herfstbok.

Een andere theorie is dat de naam een afgeleide is van de beroemde bierplaats Einbeck in Duitsland waar in de 17e eeuw de term ‘Einbecker bier’ later verbasterde tot ‘Ein Bockbier’. Hoe dan ook, de traditie is er niet minder om!

Groot assortiment bockbieren
In onze supermarkten vind je het grootste assortiment bock-en speciaalbieren. Wel meer dan 100 soorten! Ook dit jaar zijn we weer verkozen tot beste speciaalbiersupermarkt van Nederland. En daar mag op gedronken worden!

Twee bockbieren om zeker te proberen:

Hertog Jan Bockbier

Vol, romig en karamelachtig van smaak. Je kunt
Hertog Jan Bockbier ook wat langer bewaren.
Zo kan de smaak zich nog verder ontwikkelen en
hoef je bovendien niet te wachten tot het weer
beschikbaar is!  

 

Hertog Jan Bockbier - Jan Linders

Grolsch Rijke Herfstbok - Jan Linders

 

Grolsch Rijke Herfstbok

Een karaktervol bier met een stevige, zachtzoete
smaak met een aroma van kruiden, kaneel,
rozijnen en een vleugje bosbessen.
Proef de herfst!

 

Het bierbrouwproces
De bereiding van Bockbier is een ambachtelijk proces, dat met de juiste toewijding en zorgvuldigheid van de brouwmeester tot het unieke Bockbier leidt waar wij in de herfst zo dol op zijn. 

Vochtig graan wat de gelegenheid heeft gehad om te kiemen wordt bij een warme temperatuur gedroogd. Hoe warmer de lucht, hoe donkerder de kleur van het mout dat zo ontstaat. Mout is bros en smaakt zoetig, een beetje zoals biscuit. Om de bijzondere kleur en smaak van Bockbier te krijgen, gebruikt de brouwer vaak een mengsel van verschillende (kleur)mouten. Het totale bierbrouwproces bestaat uit vier stappen: mouten, brouwen, vergisten en afvullen.