Home Chocoladebonbons met nutellavulling

Chocoladebonbons met Nutellavulling

Chocoladebonbons - Jan Linders

De echte chocoladeliefhebber kan zijn hart ophalen met deze bonbons. Ze zijn namelijk gevuld met Nutella hazelnootpasta! Bonbons maken is even een werkje, maar dan heb je ook zeker wat. Leuk om cadeau te geven of om lekker zelf op te smikkelen.

Ingrediënten
  • 275 gram (getempereerde) pure of melk chocolade, in stukjes
Voor de vulling
  • 200 gram (getempereerde) pure of melk chocolade, in stukjes
  • 100 gram Nutella
  • 100 gram slagroom
Extra benodigdheden
  • Bonbonvorm of ijsklontjesmaker 
 

 

Werkwijze
Smelt de chocolade voor het omhulsel en schenk de bonbonvorm helemaal vol. Laat overtollige chcolade eruit lopen en strijk de bovenkant met een paletmes af. Laat opstijven in de koelkast. De chocolade zal krimpen en makkelijker te storten zijn uit zijn vorm. De chocolade die je over hebt, heb je nog nodig om straks af te dekken. 

Maak de vulling door de chocolade samen met de slagroom en Nutella te smelten. Het mag zeker niet koken! Als het gesmolten en goed vermengd is, is het goed. Doe de vulling, met een spuitzak gaat dit het makkelijkst, in de bonbonvorm maar doe hem net niet helemaal vol.

Smelt de chocolade voor het omhulsel opnieuw en schenk de chocolade er helemaal over. Laat de overtollige chocolade eraf druipen en strijk de bovenkant met een paletmes af. Laat dit opstijven in de koelkast. Hierna uit de vorm storten en op een schaaltje leggen.

Tip
Als je het leuk vindt, kun je de bovenkant van de bonbon versieren, bijvoorbeeld met een halve walnoot of halve amandel. Zet ze vast met een drupje gesmolten chocolade. 

Tempereren
Het tempereren van chocolade doe je om de chocolade te kristalliseren, zodat de chocolade een mooie glans krijgt en krokant wordt. Hiervoor zijn twee manieren:

  • Tableren: Laat de chocolade au bain-marie smelten of smelt hem in de magnetron. Smelten is voldoende, laat hem dus niet te heet worden. Schenk 2/3 van de chocolade op een marmeren plaat en strijk hem regelmatig uit zodat het afkoelt. Doe hem terug bij de chocolade die nog warm is en meng goed. De perfecte temperatuur is circa 32ºC. De chocolade kan verder verwerkt worden. 

  • 'Ent'-methode: Smelt 2/3 van de chocolade au bain-marie of smelt hem in de magnetron. Zodra de chocolade is gesmolten, haal je de pan van de warmtebron en voeg je de restrerende in stukjes gebroken ongesmolten chocolade toe. Nu moet je de chocolade stevig doorroeren met een spatel. Blijf chocolade roeren tot dat alle chocolade is gesmolten. Je voelt dat de chocolade dikker en glanzender wordt. 

Tip
Je kunt zelf testen op de chocolade goed getempereerd is. Doop een schoon mes met de punt in de chocolade en leg het mes weg. Het tempereren is goed gelukt als de chocolade na circa 4 minuten gestold is en mooi glanst.  

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

259
Nutella

400 g

400 gram
149
Perfekt

Chocolade reep melk

180 gram
105
Melkan

Slagroom 35% vet

250 mililiter