Home Pers & nieuws Nieuws Details

Jan Linders ISO 50001 gecertificeerd - erkenning voor duurzaam energiemanagement

01-12-2017 11:43

Jan Linders heeft het ISO 50001 certificaat, de internationale norm voor duurzaam energiebeheer, recentelijk ontvangen van Kiwa Nederland. Hiermee wordt de supermarktketen uit het zuiden officieel erkend voor haar inspanningen op het  gebied van duurzaam energiemanagement in al haar 60 supermarkten, distributiecentrum en servicekantoor.  Jan Linders is hiermee de derde supermarktketen in Nederland die deze certificering heeft behaald. 

De ISO 50001-norm richt zich specifiek op het terugdringen van het energieverbruik van een organisatie, iets waar Jan Linders zich al jaren voor inspant. Naast het voldoen aan de algemene strenge richtlijnen voor de certificering, werden door Kiwa Nederland een aantal extra positieve zaken benoemd. Zo wordt er in de organisatie veel aandacht besteed aan het vergroten van bewustwording onder medewerkers, onder andere met behulp van checklists en posters. Daarnaast is het uitgangspunt bij verbouwingen of nieuwbouw van supermarkten dat de meest recente technologie voor koelingen en verlichting worden gebruikt. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van CO2 koelingen met warmte-terugwinning, LED verlichting en dubbel glas dagafdekking van koelmeubels.  Mede door deze maatregelen heeft Jan Linders de afgelopen jaren zijn energieverbruik zien afnemen met maar liefst 22,5% per jaar.

Ambitie
Hans Jaspers, Financieel Directeur bij Jan Linders Supermarkten: “ISO 50001 is niet alleen een kroon op ons werk, maar houdt ons ook scherp: de norm eist van ons dat we onze energieprestaties doorlopend aanscherpen en verbeteren. Energiebewustzijn en duurzaamheid in het algemeen is diep verankerd in ons MVO-beleid, genaamd ‘Een vitale regio’. Hiermee willen we als organisatie steeds duurzamer werken, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid activeren en waarmaken.”

Toine Strien, Manager Bouw & Inrichting, voegt toe: “We zijn ambitieus. Binnen het CBL hebben de supermarkten de ambitie uitgesproken om in 2020 20% energieverbetering te realiseren ten opzichte van 2010. Dat is een verbetering van 2% per jaar. Jan Linders streeft tenminste 3% verbetering na. Over de laatste 5 jaren (2012-2016) heeft Jan Linders een verbetering gerealiseerd van totaal 22,5%. Daar zijn we trots op.” 

Terug