Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 500g spliterwten
- 1 prei in ringen
- 600g schouderkarbonade
- 3 vleesbouillon tabletten
- 1 potje zoetzure kleine zilveruitjes (320g) uitgelekt
- 3 takjes selderij, blad in reepjes
- 1 rookworst (250g)
- 150g jongbelegen kaas, in blokjes
|

Hoofdgerecht voor 8 personen (20 minuten + 1,5 uur koken)
Werkwijze
- Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Breng de
knolselderij met de spliterwten, de prei, de karbonades, de bouillontabletten,
de helft van de zilveruitjes, de selderij en 2,5 liter water aan de kook.
- Draai het vuur laag en kook de erwten in 1,5 uur gaar, tot
ze uit elkaar vallen.
- Neem na 1 uur de karbonades uit de pan, verdeel het vlees in
stukjes en doe terug in de pan. Leg er de rookworst op en verwarm de soep nog
20 minuten.
- Haal de worst uit de pan, snijd in plakjes en doe ook terug
in de soep. Breng de erwtensoep op smaak met peper en schep in ruime kommen.
Verdeel de kaas met de rest van de zilveruitjes over de soep.
Per
persoon: 575 kcal, 38 g eiwit, 23 g vet waarvan 11 g verzadigd, 48 g
koolhydraten, 10 g vezels en 3,5 g zout.
Dit
gerecht bevat 150 g (bereide) groente.
Variatietip Vervang de rookworst door 250 g verse
rundersoepballetjes. Kook de balletjes de laatste 10 min. in de soep mee gaar.
|