Home Hoofdgerecht gevogelte Mini kalkoenrollade op Aziatische wijze

Mini kalkoenrollade op Aziatische wijze

Hoort voor u kalkoen ook bij kerst? Neem dan nu eens kalkoendijen, lekker vol van smaak. Kiest u liever voor gemak? Dan hebben wij ook kalkoenfilet. Direct klaar voor gebruik, wat u tijd scheelt. Serveer de kalkoen met Amsterdamse uitjes in tempurabeslag volgens het recept van René Brienen. 

Ingrediënten
  • 600 gram kalkoendijen of kalkoenfilet voor extra gemak
  • 400 gram Japanse wokgroente
  • 2 bekers Jan Linders basis vleesjus 180 ml
  • eventueel koude blokjes boter
  • eventueel extra ketjap
Voor de marinade
  • 100 ml sojasaus 
  • 50 ml ketjap manis 
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel citroensap 
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 2 theelepels bruine suiker 
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 1 theelepel Chinese 5-kruidenpoeder
Materialen
  • satéprikkers
  • keukenpapier 
  • huishoudfolie of bakpapier

Werkwijze
Maak eerst de marinade door alle ingrediënten met een garde egaal te kloppen. U kunt hiervoor ook de staafmixer gebruiken. Verdun de marinade desgewenst met wat water als hij te dik is.

Verwijder het bot uit de kalkoendijen. Gebruikt u kalkoenfilet? Snijd deze dan overlangs net niet helemaal door en leg ze open. Sla het kalkoenvlees tussen 2 stukken huishoudfolie of bakpapier platter. Marineer ze met een gedeelte van de marinade. Eventueel nog wat zouten. Rol het kalkoenvlees op en steek ze met een satéprikker vast. Braad de rolletjes als een rollade.

Verwarm de pan en wok hierin de groente beetgaar. Breng het geheel op smaak met een scheutje van de overgebleven marinade. Serveer het vlees direct op de groente.

Meng voor de saus de vleesjus met een scheutje overgebleven marinade. Breng de saus tegen het kookpunt aan en haal hem dan van de warmtebron. Voeg eventueel wat extra ketjap toe en voeg onder voortdurend roeren de blokjes koude boter toe. Hierdoor wordt de saus glanzender en voller van smaak. Deze techniek noemt men “de saus monteren”.

Biertip
La Trappe Tripel, een licht kruidig en fruitig bier met een elegante bitterheid en complexe smaak. 

Wijntip
Een heerlijke Chileense witte wijn, zoals Indomita Gran Reserva Chardonnay, met aroma’s van tropisch fruit en geroosterd hout past uitstekend bij witvlees.

Uitbenen - kooktechniek

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

275
Jan Linders

Kruidenboter

0.15 kilogram
229
Jan Linders

Mini hamburgers 6 stuks

150 gram
1643
Jan Linders

Fondueschotel 4 persoons

1 kilogram
439
Park Villa

Chardonnay

0
439
Park Villa

Rosé

0
1 voor 149
199
Korengoud

Parisien prestige donker

1 stuk
899
Desperados

Tequila tray 12x 25 cl

3 liter
289
Jan Linders

Mini gourmetlapje duo

0.23 kilogram
25.00% korting
729
Grolsch

Winterbok tray 6x 30 cl

1.8 liter
200
Jan Linders

Olijven zachte kaas

0.17 kilogram