Gelaagde taart van grove groente met een bodem van pastinaak
Maak de taart met pastinaken uit het Limburgse Helden en witlof van onze teler Stemkens uit het Limburgse Kessel. Witlof is weliswaar licht bitter, maar ook heel fris van smaak. De perfecte aanvulling voor onze vegetarische kerst-groentetaart! Lekker met een kruidige tomatensaus.
Ingrediënten
Voor de liaison
Materialen
|
Werkwijze Grill de pastinaak met schil. Ontdoe de pastinaak vervolgens van zijn schil en snijd hem in plakjes. Smelt de boter langzaam in de pan en voeg hieraan de honing toe. Karamelliseer de plakjes pastinaak in de honing en boter. Snijd de witlof in grove stukken en stoof deze met het donker bier, de citroen en de boter beetgaar. Kook de aardappeltjes in de schil beetgaar en snijd ze in plakjes. Pof/rooster de paprika, bak de shiitake, kook de bloemkool en de sperzieboontjes en meng alles met de zachte room- of geitenkaas. Snipper en fruit de sjalotjes en de knoflook en meng dit ook door het kaas-groentemengsel. Haal de gebakken bodem uit de springvorm en bekleed de springvorm met vetvrij papier of spray hem goed in. Plaats hierna de gebakken bodem terug. Bouw vervolgens de taart laag voor laag op. Leg om te beginnen de plakjes pastinaak op het korstdeeg in de springvorm. Leg hier overheen de witlof. Meng de helft van de liaison door het kaas-groentemengsel en maak hiervan de derde laag. Werk de taart af met de schijfjes smaakaardappel en rauwe plakjes gele en groene courgette. Giet hier overheen nog wat liaison en dek af met oude geraspte kaas met wat tijm en rozemarijn. Plaats het geheel 60 minuten in de oven op ongeveer 150°C. Tip! Door met een dun mesje of en breinaald in de taart te prikken, kunt u controleren of de taart goed warm en gaar is. Als er geen vulling aan het spitse voorwerp blijft hangen, is de taart gaar. Serveertip
Blind afbakken - kooktechniek
|