Bij Jan Linders gaan we voor de beste service en kwaliteit, niet alleen in onze supermarkten, maar ook online. Daarom maken we gebruik van cookies op onze website. Met deze calorievrije cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website. Hiermee verbeteren wij onze website en kunnen wij jou de beste aanbiedingen en relevante advertenties tonen. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Home Hoofdgerecht vega Gelaagde taart van grove groente met een bodem van pastinaak

Gelaagde taart van grove groente met een bodem van pastinaak

Maak de taart met pastinaken uit het Limburgse Helden en witlof van onze teler Stemkens uit het Limburgse Kessel. Witlof is weliswaar licht bitter, maar ook heel fris van smaak. De perfecte aanvulling voor onze vegetarische kerst-groentetaart! Lekker met een kruidige tomatensaus

Ingrediënten
  • 4 plakjes hartige taartdeeg 
  • 2 stuks pastinaak 
  • 3 eetlepels honing 
  • 75 gram boter
  • ½ citroen 
  • ½ flesje bruin bier
  • 400 gram smaakaardappelen
  • 1 groene courgette
  • 1 gele courgette 
  • 150 gram geraspte oude kaas 
  • 1 takje tijm 
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 stronkjes witlof
Voor de vulling
  • 300 gram zachte geitenkaas of een roomkaasje 
  • 100 gram sperzieboontjes
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika, in repen 
  • 1 gele paprika, in repen
  • ½ bloemkool in roosjes 
  • 150 gram shiitake in kwartjes

Voor de liaison

  • 500 ml room 
  • 4 tot 6 vrije uitloop eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 5 gram nootmuskaat
  • zout en peper

Materialen

  • springvorm 
  • bakpapier 
  • oven of houtskoolgrill

Werkwijze
Maak eerst de liaison. Meng daarvoor de ingrediënten en wat zout en peper naar smaak door elkaar. Laat dit mengsel staan tot dat de vulling van de taart klaar is. Bak vervolgens een plak korstdeeg ter grootte van de gebruikte vorm blind af. Dit is een platte schijf, opstaande randen zijn bij dit recept niet nodig!

Grill de pastinaak met schil. Ontdoe de pastinaak vervolgens van zijn schil en snijd hem in plakjes. Smelt de boter langzaam in de pan en voeg hieraan de honing toe. Karamelliseer de plakjes pastinaak in de honing en boter. Snijd de witlof in grove stukken en stoof deze met het donker bier, de citroen en de boter beetgaar. Kook de aardappeltjes in de schil beetgaar en snijd ze in plakjes. Pof/rooster de paprika, bak de shiitake, kook de bloemkool en de sperzieboontjes en meng alles met de zachte room- of geitenkaas. Snipper en fruit de sjalotjes en de knoflook en meng dit ook door het kaas-groentemengsel.

Haal de gebakken bodem uit de springvorm en bekleed de springvorm met vetvrij papier of spray hem goed in. Plaats hierna de gebakken bodem terug. Bouw vervolgens de taart laag voor laag op. Leg om te beginnen de plakjes pastinaak op het korstdeeg in de springvorm. Leg hier overheen de witlof. Meng de helft van de liaison door het kaas-groentemengsel en maak hiervan de derde laag. Werk de taart af met de schijfjes smaakaardappel en rauwe plakjes gele en groene courgette. Giet hier overheen nog wat liaison en dek af met oude geraspte kaas met wat tijm en rozemarijn. Plaats het geheel 60 minuten in de oven op ongeveer 150°C. 

Tip! Door met een dun mesje of en breinaald in de taart te prikken, kunt u controleren of de taart goed warm en gaar is. Als er geen vulling aan het spitse voorwerp blijft hangen, is de taart gaar.

Serveertip
Serveer de taart op een schaal en snijd hem als een echte taart aan.

Biertip
Val-Dieu Grand Cru, een speciaal donker bier met diepbruine kleur en geuren van chocolade en port. 

Wijntip
Rebgarten Pinot Blanc, deze Duitse wijn is zowel verfrissend als elegant. Het heerlijk fruitige aroma past goed bij groentegerechten zoals deze.  

Blind afbakken - kooktechniek


Karamelliseren - kooktechniek


Paprika poffen - kooktechniek 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

135
Koopmans

Deeg voor hartige taart

450 gram
056
Ok€

Roomkaas

125 gram
ca. 350

Sperziebonen los

1000 gram
139

Witlof verpakt

500 gram
2.29 149
149

Bloemkool

1 stuk
Bekijk aanbieding:
Bloemkool
219

Shiitake

100 gram
099

Paprika geel

1 stuk
099

Paprika rood

1 stuk
079

Courgette

1 stuk