Home Hoofdgerecht vlees Groentegarnituur

Groentegarnituur

Serveer bij het vergeten vlees van de grill een heerlijke groentegarnituur met Romanesco. Romanesco is een leuke groente voor de kerst. De ‘torentjes’ vorm van deze bloemkoolsoort doen een beetje denken aan kleine kerstboompjes. De smaak lijkt op die van bloemkool, echter Romanesco is een stuk zachter. Bovendien zit Romanesco boordevol vitaminen! 

Ingrediënten
  • 1 koolraap 
  • 1 Romanesco
  • 250 gram krieltjes in de schil
  • eventueel een handje hooi 
  • 10 gram tijm en rozemarijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillonblokje 
  • zout

Ingrediënten variatietip

  • 2 stuks aubergine
  • 10 gram tijm en rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 125ml olijfolie of BBQ olie (vul een flesje met olijfolie, een snufje zout, enkele peperkorrels en knoflook. 1 nacht in de gesloten BBQ laten staan en klaar is de BBQ olie!

Werkwijze

Koolraap
De koolraap op de houtskool (of in een grillpannetje) licht geblakerd laten worden. Eventueel nog verder garen in water met een bouillonblokje. Laat afkoelen en zodra deze hanteerbaar is schillen en in plakjes snijden. De plakjes opwarmen met kruidenolie en eventueel een vleugje zout.

Krieltjes
De krieltjes met schil goed wassen en in een pan met water en eventueel een handje hooi beetgaar afkoken in de schil. Daarna de krieltjes grilleren op de houtskoolgrill en op smaak brengen met vers gesneden rozemarijn, tijm en knoflook.

Romanesco
Roosjes van de Romanesco los snijden en deze in ruim kokend water afkoken. Vervolgens op smaak brengen met boter en/of kruidenolie.

Variatietip
Voeg voor een Mediterraans tintje aubergine toe. Snijd de aubergine doormidden. Snijd de vleeskant in en steek er takjes verse rozemarijn, tijm en knoflook in. Grill de aubergine op de houtskoolgrill totdat hij gaar is. Het vruchtvlees tot pulp draaien en de schil heel fijn snijden en door de pulp heen scheppen. Drup de olie in een dun straaltje over de pulp heen.  

 

  •  

 

 

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

205
Bio+

Bio + koolraap

1 stuk
099

Knoflook gedroogd

2 stuks
099
Jan Linders

Kriel

450 gram
299

Romanesco

1 stuk