Home Kerstrecepten Interview Leo en Ruth

"Maak er samen onvergetelijke feestdagen van!"

Leo en Ruth LindersDe gezelligste tijd van het jaar is aangebroken! Bij Jan Linders zijn we hard aan het werk om er een onvergetelijke feestmaand van te maken. Voor algemeen directeur Leo Linders en dochter Ruth - format manager bij Jan Linders - betekent dit ook nieuwe recepten uitproberen voor het kerstdiner thuis.

Leo is de zoon van oprichter Jan Linders: “Als ondernemer werkte mijn vader keihard in de weken voor kerst. Ik herinner me vooral dat hij daarna heel moe was en daarom extra genoot van zijn rust én de gerechten die mijn moeder maakte. Zij nam altijd het zekere voor het onzekere en maakte wel drie verschillende hoofdgerechten. Daar konden we nog weken van eten!” “Kerst behoort voor ons gezin tot de leukste tijd van het jaar. Ik kook graag en het hele jaar door tafelen we regelmatig samen. Met de
feestdagen pakken we extra uit, met de mooiste verse ingrediënten en een prachtig gedekte tafel. Een speciale herinnering is dat onze zoon Jonas op kerstavond is geboren. Ik was in de keuken bezig met de voorbereidingen van een ossobuco.

Het was heel stil op straat en in de verte luidden de kerkklokken. Ik zag hoe mijn vrouw door het huis liep en dacht: ‘dát kan niet lang meer duren’. Dezelfde avond kwam hij ter wereld. En was er een nieuwe traditie geboren: ossobuco met kerstavond.”

Nieuwe tradities maken
“Maar dit jaar wordt het - volgens Limburgse traditie - konijn,” vertelt dochter Ruth. Konijn stond echter heel lang niet bij ons op het menu. Als kind waren Jonas en zijn knuffel Nijn onafscheidelijk. Konijn eten, dat kon dus écht niet. Maar inmiddels is ook Jonas weer ‘aan boord’! Mijn vader maakt gestoofd konijn met dadels, abrikozen en kriekenbier-siroop. Naar een mooi recept van sterrenkok René Brienen, die een Arabisch tintje gaf aan deze Limburgse traditie.”

Ruth: “Ik houd enorm van lekker eten, komt vast door mijn achtergrond. Maar voor uitgebreid koken heb ik meestal de rust niet. Samen met mijn moeder maak ik het graag gezellig. 

Mijn moeder is echt de béste gastvrouw en ik help haar om alles zo gezellig mogelijk te maken. De tafel mooi gedekt, kaarsen aan en zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Maar geïnspireerd door ons Kerstmagazine duik ik dit jaar toch de keuken in, voor het dessert. Ik sport veel en eet daarom graag gezond. Ik kies dus voor gegrilde verse ananas met granaatappel en vanille-ijs. Makkelijk, lekker en nog best gezond.Ook bedacht door René Brienen. Lekker koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.”

Leo: “Ik kook het liefst samen met mijn zoon Lode, dat is echt een moment voor ons samen. Wij eten aan de lange tafel en er is altijd plaats voor onverwachte gasten. Vinden we gezellig. Een extra gerecht en wat meer zelfgemaakte frites staan zo op tafel. Ik kijk er al naar uit: urenlang tafelen, goede gesprekken en veel plezier samen. Aandacht is daarbij alles! Voor het eten, de aankleding, maar vooral voor elkaar. Dat wens ik ook onze lezers toe. Haal samen herinneringen op en creëer ook nieuwe tradities. Maak er samen onvergetelijke feestdagen van!”

Ook benieuwd naar het recept met konijn? Of gaat u voor de gebakken ananas? Beide recepten en nog veel meer vindt u in het Jan Linders Kerstmagazine. Haal 'm in uw supermarkt of klik hier.