Gegrilde Limousin biefstuk met stroganoffsaus
- hoofdgerecht
- 4
- 50m
Werkwijze
Verhit voor de stroganoffsaus de olijfolie en bak de ui en paprika 3-4 minuten. Voeg de champignons toe en bak deze een paar minuten mee. Zet de warmtebron lager en leg een deksel op de pan en laat dit 30 minuten zachtjes pruttelen tot alles lekker zacht is. Schenk de wodka erbij en warm even goed door zodat de alcohol verdampt. Roer de tomatenpuree, tomatenketchup, chilipoeder, worcestershiresaus, tabasco, paprikapoeder en bouillon erdoor. Schenk als laatste de slagroom erdoor en warm de saus goed door.
Verwarm een grillpan of -plaat voor. Dep de Limousin biefstukken droog en wrijf ze in met olijfolie. Gril ze aan beide kanten mooi bruin tot een kerntemperatuur van 53˚C. Afhankelijk van de dikte van de biefstukken is de baktijd voor een rosé biefstuk 2,5 minuut aan elke kant. Bestrooi ze met peper en zout, leg ze op een bord en schep de saus erover.
Perfecte biefstuk tip van René Brienen
Durf heet te bakken! Laat de biefstuk minimaal 30 minuten voor het bakken op kamertemperatuur komen. Verhit een koekenpan op heet vuur. Verhit in de verhouding 1 op 1 roomboter en zonnebloemolie in de pan. De olie zorgt ervoor dat de roomboter niet verbrandt.
Leg de biefstuk erin en bak deze aan één kant in 2,5 minuut onder regelmatig schuiven van de pan. Draai de biefstuk om en bak ook deze kant onder af en toe schuiven 2,5 minuut (de tijd is afhankelijk van de dikte van het vlees). Leg het vlees op een plank en dek hem af met aluminiumfolie. Laat de biefstuk 10 minuten rusten.
Ordine di San Giuseppe Barbera D'asti: de kwaliteiten van de streek tonen sterk in de aroma's van rijp rood fruit, pruimen en kersen om zich te mengen met kruiden en vanille.
La Trappe Dubbel: het gebruik van karamelmout geeft een zacht aromatisch, karamelachtig karakter. Hoewel dit bier zacht is, heeft het toch body en een volle smaak.
Volgend recept >
Ingrediënten
- 4-6 Limousin (kogel)biefstukken
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
Ingrediënten stroganoffsaus
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien, in halve ringen
- 250 gram champignons, in plakjes
- ½ groene paprika, in reepjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- flinke scheut wodka
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 1 theelepel chilipoeder
- paar druppels worcestershiresaus
- paar druppels tabasco
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 250 ml runderbouillon (van tablet of zelfgemaakt)
- 250 ml slagroom
- peper en zout
Bijgerechten
Bij deze heerlijk malse biefstuk serveert u uiteraard net zo smakelijke bijgerechten! Wat dacht u van geroosterde bloemkool uit de oven, koolrabi met venkel of zelfgemaakte pomme duchesse?