Couscous van bloemkool en romanesco met ras el hanout en een gefrituurd ei
- hoofdgerecht
- 4
- 60m
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 200˚C. Halveer voor de auberginekaviaar de aubergines overlangs. Kerf er met een scherp mes kruislings een ruitjespatroon in. Bedruppel met olijfolie en de knoflook en bestrooi met peper en zout. Zet de aubergines 30 minuten in de oven tot het vruchtvlees helemaal gaar is. Lepel het vruchtvlees uit de aubergine en prak het fijn tot kaviaar.
Snijd de roosjes van de bloemkool en romanesco. Maal de roosjes bloemkool en romanesco in de keukenmachine tot couscous. Schep een eetlepel olijfolie, de lente-ui, citroensap, koriander, amandelen en ras el hanoutkruiden erdoor.
Schaaf de kern van de bloemkool en romanesco in dunne plakken. Verhit een grillpan of -plaat. Bestrijk de plakken bloemkool, romanesco, courgette en tomaat met een beetje olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gril de groente aan beide kanten tot ze net beetgaar zijn en bestrooi ze met peper en zout.
Verhit de frituurolie tot 180˚C. Kook de eieren in 4 minuten zacht. Laat ze hierna schrikken en pel ze. Wentel ze door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Frituur ze 2 minuten in de frituurolie tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verhit een koekenpan en roerbak de couscous 1-2 minuten tot lauwwarm. Verdeel dakpansgewijs en om en om de plakken bloemkool, romanesco, courgette en tomaat op een bord. Schep er couscous op, een lepel auberginekaviaar en leg er een gefrituurd ei op.
Tip van René Brienen
Het gefrituurde ei moet een lopende eidooier van binnen hebben. Als u na het koken van de eieren, de eieren 2 uur in ijswater legt en af laat koelen, zijn ze makkelijk te pellen. De eidooier blijft dan na het frituren prachtig zacht.
Conte del Brigante Valpolicella Ripasso: een prachtige robijnrode wijn met elementen van pruimen en rozijnen. De smaak is krachtig en complex met toch een lekkere frisheid.
Tripel Karmeliet: een zeer verfijnd en complex goud- tot bronskleurig bier met een geweldige, romige kraag. Een absolute topper!
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool
- 1 kleine romanesco
- 1 lente-ui, in ringetjes
- ½ citroen, uitgeperst
- 2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
- 2 eetlepels amandelschaafsel, geroosterd
- 2 eetlepel ras el hanoutkruiden (specerijenschap)
- 1 courgette, in plakken
- 2 of 3 tomaten in plakken
- peper en zout
Ingrediënten auberginekaviaar
- 2 aubergines
- ca. 50 ml olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- peper en zout
Ingrediënten gefrituurd ei
- 4-6 eieren
- 2 eetlepels bloem
- 2 eiwitten, losgeklopt
- 4 eetlepels paneermeel
- frituurolie
Bijgerechten
Van dit kleurrijke topgerecht maakt u helemaal een vegetarisch feestje door er lekkere vega bijgerechten bij te serveren. Zoals een taartje van portobello van onze teler Kanters uit het Brabantse Heeswijk, frisse coleslaw of zoete aardappelchips voor extra crunch.
Dit heeft u nodig
Red nature trostomaten
400 gramL’amuse troscherry- of Red Nature trostomaten