Home Licht gerookte zalm van de barbecue

Licht gerookte zalm van de barbecue of uit de rookoven

Licht gerookte zalm van de barbecue - Jan Linders

René Brienen is fan van barbecueën en wij ook! Want met deze licht gerookte zalm van de barbecue brengt u een beetje zomer naar december. Serveer bij de zalm een van onze bijgerechten van groente en wat aardappeltjes.

Ingrediënten
  • 4 zalmfilets
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 4 takjes oregano of salie
  • 4 eetlepels kruidenboter
  • dennentakken, hooi of rookmot

Werkwijze
Maak vier hoopjes van kruidenboter, takjes rozemarijn, tijm en oregano of salie op bakpapier. Leg hierop een zalmfilet en bestrooi met peper en zout. Verwarm de barbecue voor op matig vuur of zet de rookoven aan gevuld met rookmot of dennentakken en/of hooi. U kunt op de houtskool van de barbecue nog wat extra dennentakken of hooi leggen voor extra smaak. Leg in beide gevallen het bakpapier met de zalmfilets op het rooster van de barbecue of van de rookoven en doe de deksel erop.

Rook de zalm ca. 12-15 minuten, check rond de 10 minuten hoe ver de zalm is. De zalm mag rosé blijven van binnen maar laat hem wat langer roken als de zalm nog erg rood is. Als je tussendoor een keer naar de zalm kijkt draai hem dan 1x om, zodat beide kanten de smaak van kruidenboter en kruiden krijgen. 

Presentatie
Leg de zalm op een bord en bedruip met de kruidenboter. Leg de takjes kruiden er eventueel naast of op. 

WijntipWijntip
Martenot Chablis, een wijn die in combinatie met vis een perfecte match vormt.


BiertipBiertip
Leffe Tripel, een stevig en verfijnd traditioneel hoogblond abdijbier met een aromatisch boeket en een citroenachtige noot in de afdronk.

Belangrijkste boodschappen voor dit recept

ca. 998
Jan Linders

Zalmfilet

500 gram
099

Oregano

1 stuk
139

Rozemarijn

1 stuk
129

Tijm

1 stuk
119
Melkan

Kruidenboter

100 gram